Britse schrijver Martin Amis overleden

1949-2023 De vrijdag overleden Martin Amis wordt gezien als een van de meest invloedrijke Britse schrijvers van zijn generatie. Het meest bekend is de ‘Londen-trilogie’ die hij vanaf de jaren ’80 schreef.
Martin Amis bij de presentatie van een vertaling van zijn boek in 2015.
Martin Amis bij de presentatie van een vertaling van zijn boek in 2015. Foto Alejandro Garcia/EPA

De Britse schrijver Martin Amis is vrijdag op 73-jarige leeftijd overleden, meldt The New York Times. Zijn vrouw Isabel Fonseca zegt tegen de Amerikaanse krant dat Amis overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker, in zijn huis in Lake Worth, Florida.

„Misantropisch vernuft”, dicht The New York Times Amis toe. Dat zijn vader Kingsley Amis ook schrijver was, leverde hem aan het begin van zijn carrière aandacht op, maar zijn bekendste werk volgde pas halverwege de jaren tachtig met de ‘Londen-trilogie’ van Money: A Suicide Note, London Fields en The Information.

Behalve romans schreef Amis ook non-fictie en essays, en hij mengde zich actief in maatschappelijke debatten. Amis kreeg veel kritiek toen hij in een interview in 2006 suggereerde dat vrijheden van moslims zouden moeten worden ingeperkt. Later bood hij daarvoor zijn excuses aan.

Lees ook Een memoir die zich verstopt