Britse regering in crisisberaad over extreemrechts geweld, 34 miljoen euro extra naar moskeeën

Het Verenigd Koninkrijk stelt omgerekend ruim 34 miljoen euro extra beschikbaar om moskeeën in het land op hoog tempo beter te beveiligen tegen geweld van extreemrechtse nationalisten. Dat meldt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen zondag. Met het noodpakket kunnen moskeeën extra beveiligingspersoneel krijgen en nieuwe beveiligingscamera’s, hekken en alarmen installeren. “Als natie tolereren we geen crimineel gedrag, gevaarlijk extremisme en racistische aanvallen die ingaan tegen alles waar ons land voor staat”, stelt minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper in het persbericht. 

Het Britse kabinet komt maandag samen voor een crisisoverleg om de rellen en verspreiding van desinformatie tot een halt te roepen. Ministers, ambtenaren, politie en inlichtingenofficieren zullen bespreken hoe relschoppers bestraft gaan worden en hoe sociale media verspreiding van onjuiste informatie tegen kunnen gaan, stelt de BBC. Volgens de Britse premier Keir Starmer is er geen enkele rechtvaardiging voor de acties van de demonstranten, die hij zondag in een toespraak in een extreemrechtse hoek plaatste. 


Lees ook

Sommige winkels in Southport blijven nog even dicht – uit respect én uit angst voor rellen

In de stad Rotherham, zo’n 150 kilometer ten oosten van Southport, laaiden zondag  nieuwe anti-migratieprotesten op.

Bij gewelddadige rellen over heel het land worden moslims, asielzoekers en politieagenten sinds vorige week dinsdag belaagd door nationalistische demonstranten. Maandagochtend had de politie 420 arrestaties verricht in Liverpool, Bristol, Tamworth, Middlesbrough en Belfast. De gewelddadige bijeenkomsten begonnen met een aanval op een moskee in Southport. Aanleiding was een dodelijke steekpartij in dezelfde Engelse kustplaats vorige week, waar drie jonge meisjes werden vermoord in een danscentrum.

Stop the boats„, scandeerden de uiterst rechtse en nationalistische demonstranten, een verwijzing naar migranten die de afgelopen jaren via de zuidkust het VK zijn ingekomen. Axel Rudakubana, de 17-jarige Rwandees-Britse verdachte van het voorval, zou islamitisch zijn en per boot het VK binnen gekomen zijn in 2023, stellen de groeperingen online. Maar volgens Britse media berusten die conclusies op desinformatie die rondgaat op sociale media. Rudakubana is in Cardiff geboren. Zijn familie was actief bij de lokale kerk en wordt door een van zijn buren beschreven als de stille “choir boy” (koorjongen).