De bekendmaking dat de 18-jarige verdachte van de steekpartij in Southport ook wordt verdacht van het overtreden van een terrorismewet, heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot een politieke rel. De twee kandidaat-leiders van de Conservatieve partij hebben de politie en de regering ervan beschuldigd informatie in de doofpot te hebben gestopt. Kandidaat Robert Jenrick eiste een verklaring voor de „feiten die mogelijk voor het publiek zijn achtergehouden”. Zijn tegenkandidaat, Kemi Badenoch, sloot zich bij hem aan en eiste uitleg van premier Keir Starmer.
De politie maakte dinsdag bekend dat de aanklacht tegen de jongen die in augustus in Southport drie meisjes doodstak bij een dansles met Taylor Swift-thema, is uitgebreid. Na de steekpartij had de politie bij een huiszoeking een biologisch gif en een handleiding van terreurorganisatie Al-Qaida gevonden.
De jongen was al aangeklaagd voor drie moorden en tien pogingen tot moord. De steekpartij zelf ziet de politie niet als terroristische aanslag, omdat nog niet is aangetoond wat precies het motief was van de destijds 17-jarige jongen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat hij als doel had het publiek te intimideren en dat hij politieke, religieuze of ideologische beweegredenen had. Het bezit van het gif en de handleiding ziet de politie als aanvullende overtredingen.
De steekpartij op 29 juli in de plaats vlakbij Liverpool werd gevolgd door een reeks racistische rellen in Britse steden. Vlak na de moorden gingen op sociale media onjuiste geruchten rond. De dader zou een moslim zijn die in een boot over het Kanaal naar Engeland was gekomen. Dat bleek niet te kloppen, de jongen is geboren in Wales. Zijn ouders komen uit Rwanda, waar het overgrote deel van de bevolking christen is. Hij zou mentale problemen hebben gehad. De rechtszaak zit nog in een voor-fase, de strafzaak start waarschijnlijk in januari.
Vragenuur
De twee Conservatieve kandidaat-leiders, waaruit de leden zaterdag een keuze maken, suggereerden dat de informatie over het gif en het handboek is achtergehouden om niet verder olie op het vuur te gooien. „Elke suggestie van een doofpotoperatie zal het vertrouwen van het publiek permanent schaden”, zei Jenrick. The Times haalde bronnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan die zeiden dat politie en overheid vreesden dat de aankondiging van de extra aanklachten zouden kunnen leiden tot een herhaling van de rellen. Een regeringswoordvoerder ontkende stellig dat er sprake was een doofpot en zei dat er geen bemoeienis is geweest met het onderzoek.
De verwachting was dat de kwestie woensdag in het Lagerhuis bij het vragenuur met de premier aan de orde zou komen. Voorzitter Lindsay Hoyle las echter vooraf een verklaring voor dat er over de Southport-zaak niets gezegd mocht worden dat het proces zou kunnen schaden. Premier Keir Starmer kreeg er toch één indirecte vraag over van het radicaal-rechtse Reform UK, namelijk of de regering niet meer bekend moest maken over terroristische incidenten. Starmer antwoordde dat „wij allemaal in dit Huis een keuze moeten maken, inclusief beide kandidaten voor het Tory-leiderschap: steunen wij de politie in hun moeilijke taak of ondermijnen wij de politie. Ik weet aan welke kant ik sta”.
Lees ook
Drie maanden na de gewelddadige rellen worstelt het VK nog altijd met racisme