Britse binnenlandminister Suella Braverman ontslagen na rel over pro-Palestina protesten

Laatste update:

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman is ontslagen nadat zij – op eigen initiatief – een kritisch opiniestuk heeft gepubliceerd over de pro-Palestina demonstraties in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de BBC maandag.

Er ontstond flinke ophef nadat Braverman kritiek uitte op de aanpak van de politie bij protesten. In een het artikel, donderdag gepubliceerd in de Britse krant The Times, beschuldigde Braverman de politie ervan een „dubbele standaard” toe te passen bij de aanpak van de protesten. De minister schreef dat de demonstraties „verontrustend veel leken” op die in Noord-Ierland.


Lees ook
Het radicaal-rechtse gezicht van de Tories roept ongemak op

Het radicaal-rechtse gezicht van de Tories roept ongemak op

Braverman beweerde dat agressieve rechtse demonstranten „terecht streng werden aangepakt”, terwijl de pro-Palestijnse „bendes”, zoals ze de activisten noemde, „grotendeels werden genegeerd”. Haar opmerkingen werden massaal veroordeeld door politieagenten en parlementsleden. Later bleek ook dat Downing Street het artikel van Braverman niet van te voren had goedgekeurd – iets wat normaal gesproken wel moet gebeuren.

James Cleverly en David Cameron

Downing Street meldt dat James Cleverly – de huidige minister van Buitenlandse Zaken – wordt aangesteld als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Het is nog niet duidelijk wie de taak van Cleverly als buitenlandminister zal overnemen. Volgens de Britse krant The Telegraph wordt die taak overhandigd aan oud-premier David Cameron. Dit is echter nog niet bevestigd.

Braverman werd in september 2022 door Liz Truss benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. In oktober dat jaar moest ze haar functie weer neerleggen, nadat ze een officieel document had verstuurd via haar persoonlijke e-mail – tegen de regels van het ministerie in. Zes dagen later bracht Sunak haar weer terug in functie.

Sunak stond al dagenlang onder druk om Braverman te ontslaan. Zowel Sunak als Braverman hebben nog niets gezegd over haar ontslag.