Brits-Mauritiaans akkoord over Chagos-archipel ondanks verzet oorspronkelijke bewoners

Voor de Chagossianen lijkt het een pijnlijke herhaling van de geschiedenis te worden. Donderdag werd een handtekening gezet onder een langverwacht akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Mauritius rond de soevereiniteit van de Chagos-eilanden. Eerder op de dag leek het Britse hooggerechtshof hun strijd onverwacht nieuw gewicht te geven door het akkoord te schorsen. De reden: de mensen om wie het zou moeten draaien, de Chagossianen zelf, waren nergens in het proces betrokken.

Twee Britse vrouwen van Chagossische afkomst, Bernadette Dugasse en Bertrie Pompe, maakten daarom bezwaar tegen het akkoord waarin de soevereiniteit over de Chagos-eilanden aan Mauritius wordt overgedragen. Later kwam de rechter daarop terug omdat verder uitstel „het algemeen belang en de belangen van het VK wezenlijk worden geschaad”. In een eerste reactie sprak Pompe van een „heel, heel trieste dag”. Volgens haar blijft de Britse regering doof voor hun oproep tot gerechtigheid.

De Chagos-kwestie legt een pijnlijke zenuw bloot in een vorig jaar aangekondigd akkoord dat door Britse media werd geprezen als historisch, maar door veel Chagossianen wordt gezien als een nieuwe bladzijde in een dikker koloniaal draaiboek, waarin hun stem telkens weer ontbreekt.

De Chagosarchipel, een ringvormige eilandengroep in het hart van de Indische Oceaan, werd eind jaren zestig van de vorige eeuw onder dwang ontdaan van zijn oorspronkelijke bewoners om plaats te maken voor een Amerikaans-Britse marinebasis op het grootste eiland, Diego Garcia. Zo’n tweeduizend mensen werden gedeporteerd naar Mauritius en de Seychellen. Sindsdien voeren zij een verbeten strijd voor erkenning, terugkeer en herstel.

Die strijd riep fundamentele vragen op over wie recht heeft op inspraak wanneer koloniale structuren formeel worden ontmanteld. Pas recent erkende het Verenigd Koninkrijk de legitimiteit van de claim van Mauritius op de eilanden, na decennia van verzet.


Lees ook

Verenigd Koninkrijk geeft soevereiniteit over Chagos-eilanden na lang geschil terug aan Mauritius, maar kan oorspronkelijke bevolking ook terug?

Diego Garcia, het grootste eiland van de Chagos-archipel in de Indische Oceaan, op een satellietfoto uit 2013.

Het akkoord tussen het VK en Mauritius voorziet in een gedeeltelijke overdracht van soevereiniteit, met uitzondering van Diego Garcia, dat tegen betaling voor minstens 99 jaar onder Brits beheer blijft. Mensenrechtenorganisaties beschouwen het als een cynische uitkomst dat de Britten soevereiniteit behouden over het eiland waar de onrechtvaardigheid het diepst werd gevoeld.

De overeenkomst plaatst militaire en geopolitieke belangen boven gerechtigheid voor de oorspronkelijke bewoners. De militaire basis is voor het VK en de VS van groot strategisch belang als uitvalsbasis voor operaties in het Midden-Oosten en Afrika. „De overeenkomst stelt onrechtvaardigheden te herstellen, maar zet de misdaden voort”, stelde Human Rights Watch eerder. De militaire basis blijft immers ontoegankelijk voor Chagossianen, ook voor hen die er geboren zijn.

In ruil gaat het VK 3,5 miljard euro aan Mauritius betalen, verspreid over de komende 99 jaar, melden bronnen aan de Britse pers. De exacte bedragen zijn nooit officieel bevestigd. Die termijn kan met nog eens vijftig jaar worden verlengd. Tegelijkertijd behoudt het VK het zogeheten ‘first refusal’-recht op toekomstige afspraken over het gebruik van de militaire basis op Diego Garcia, waardoor Londen als eerste mag beslissen of het betrokken wil blijven.

Terugkeer soevereniteit

De Britse regering houdt vol dat de Chagos-deal „het juiste is voor het VK” en dat het akkoord nodig is om „de nationale veiligheid en belangen van het Britse volk te beschermen”. Na een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin werd geoordeeld dat het gezag van het Verenigd Koninkrijk over Chagos onrechtmatig was, wist Londen dat het de status quo niet langer geloofwaardig kon volhouden. Om de soevereniteit over de archipel – sinds 1814 in Britse handen – terug te krijgen, was Mauritius de directe diplomatieke onderhandelingspartner, zonder inspraak van de Chagossianen zelf.

De Chagossische gemeenschap voelt zich buitenspel gezet, en vreest dat een overdracht aan Mauritius niet automatisch betekent dat zij ook terugkeerrechten, landrechten of inspraak krijgen. Volgens belangenorganisatie Chagossian Voices mag hun stem niet gemarginaliseerd worden in beslissingen over de toekomst van de eilanden. „Chagossianen moeten kunnen terugkeren naar álle eilanden, niet slechts naar de delen die door Mauritius worden beheerd.”