Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat de subsidie afbouwen voor een fonds dat samenwerking moest stimuleren tussen mbo-scholen, de publieke sector en het bedrijfsleven. Het doel was dat mbo-studenten daardoor beter voorbereid op de arbeidsmarkt zouden komen. Daarnaast gaat er minder geld naar subsidieregelingen die moesten zorgen voor betere doorstroom van leerlingen en studenten tussen verschillende onderwijsniveaus.
Scholen voor voortgezet onderwijs krijgen daarnaast geen aparte subsidie meer om personeelsbeleid te voeren dat het ziekteverzuim onder leerkrachten terugdringt. Ook wordt de subsidie voor het Centrum voor Vormingsonderwijs, dat godsdienstonderwijs en levensbeschouwelijk onderwijs verzorgde, beëindigd; evenals een subsidie om scholen te stimuleren meer bewegingsonderwijs te geven. Ook een regeling ter ondersteuning en preventie van thuiszitters gaat op de schop.
Het ministerie bezuinigt nogmaals op NWO, de organisatie die subsidies verstrekt voor wetenschappelijk toponderzoek
Verder moet de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die subsidies verstrekt voor toponderzoek, bijna 22 miljoen euro per jaar inleveren. De NWO kreeg al minder geld om beurzen te verstrekken.
Dit alles is een greep uit de bezuinigingen die minister Eppo Bruins (NSC) en staatssecretaris Mariëlle Paul (VVD) donderdag bekend hebben gemaakt. Ze hadden van het kabinet opdracht gekregen vanaf 2029 jaarlijks 361 miljoen euro te bezuinigen op subsidies. Dat is ruim een derde van de in totaal 1 miljard euro die het kabinet wil schrappen op subsidies die ministeries verstrekken.
‘Ineffectief’
„Wij snappen heel goed dat de maatregelen pijnlijk zullen zijn”, schrijven Bruins en Paul in een brief aan de Tweede Kamer. Ze zeggen dat ze geen subsidies hebben geschrapt die bijdragen aan de doelstellingen van het kabinet, zoals het terugdringen van het lerarentekort en het verbeteren van de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. De bewindspersonen hebben zoveel mogelijk gekort op subsidies die „niet bewezen of onvoldoende effectief” zijn.
Volgens Paul en Bruins zadelen de subsidies het departement op met veel administratieve lasten en aangezien moet worden bezuinigd op het aantal ambtenaren „moeten wij scherp kijken naar waar wij op focussen”. De bewindslieden willen ook het aantal tijdelijke „geldstromen” (losse subsidies) beperken. Dat is dan een van de redenen dat fors wordt geschrapt in subsidieregelingen voor het mbo: daarmee willen de bewindslieden meer de nadruk leggen op „structurele bekostiging”.
Hogescholen en universiteiten ontvangen weinig losse subsidies. Zij werden in het hoofdlijnenakkoord van het kabinet al geraakt door bezuinigingen die de komende jaren oplopen tot in totaal zo’n 1 miljard euro per jaar. Maar het ministerie bezuinigt wel nogmaals op NWO, de organisatie die subsidies verstrekt voor wetenschappelijk toponderzoek. „Dat is potentieel nadelig voor het concurrentievermogen van Nederland”, erkennen Bruins en Paul.
Lees ook
Het kabinet bezuinigt niet op universitaire banen maar op onderzoeksbeurzen. De schade blijft even groot, zeggen universiteiten
Cultuur en media
De cultuursector vreesde naast de verhoging van de btw op cultuur nog een forse klap op te moeten vangen van de bezuinigingsopdracht die Bruins en Paul hadden gekregen. Die blijft uit. Op de cultuurbegroting van 1,4 miljard euro wordt in totaal 10 miljoen euro structureel bezuinigd. De bezuiniging raakt projecten rondom cultureel ondernemerschap en de creatieve industrie.
Op latere termijn (2029) wordt bezuinigd op subsidie voor woonhuismonumenten en cultuureducatie in het primair onderwijs (5,2 miljoen in totaal).
Bruins bezuinigt jaarlijks nog eens 6,6 miljoen op de landelijke publieke omroep, dat komt boven op de bezuiniging van structureel 100 miljoen uit het hoofdlijnenakkoord. Op regionale en lokale omroepen wordt structureel 1,9 miljoen euro bezuinigd.
Lees ook
Stapeling van maatregelen gaat cultuursector hard raken: ‘Minister, pak de regie!’