Brand na kortsluiting in Nationaal Museum in Jakarta beschadigt deel van historische collectie

Kunst De Indonesische minister van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie was gisteravond ter plekke. „Het redden van zoveel mogelijk historische objecten die in de getroffen depots lagen is nu mijn voornaamste prioriteit,” stelde hij.
Voor de ingang van het Nationaal Museum in Jakarta is een brandweerwagen te zien.
Voor de ingang van het Nationaal Museum in Jakarta is een brandweerwagen te zien. Foto Willy Kurniawan/Reuters

In het Indonesische Nationaal Museum in Jakarta heeft zaterdagavond een brand een deel van de historische collectie beschadigd. De brand brak uit na kortsluiting in een van de gebouwen aan de achterzijde waar renovatie plaatsvond. Volgens lokale media sloeg de brand over naar het museumdeel; naar enkele toonzalen waar ook objecten opgeslagen waren. Een deel van de gebouwen is ingestort. Ook is een tijdelijk verblijf van de bouwvakkers afgebrand. Er vielen geen slachtoffers.

Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is aan de historische collectie. De brand bleef drie uur woeden. Volgens lokale media zijn vier gebouwen waar archeologische, antropologische en andere historische voorwerpen lagen opgeslagen door de brand verwoest. De Indonesische krant Kompas spreekt over het onbekende lot van duizenden objecten.

Nadiem Makarim, de Indonesische minister van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie was gisteravond ter plekke. „Het redden van zoveel mogelijk historische objecten die in de getroffen depots lagen is nu mijn voornaamste prioriteit,” stelde de minister in een verklaring. Hij heeft een inspectieteam ingesteld die de schade aan de collectie gaat onderzoeken. Zondagochtend was nog niet bekend wanneer het inspectieteam aan de slag kan. Het museumgebouw was nog niet door de brandweer veiliggesteld.

Koloniale kunst

Afgelopen juli maakte de Nederlandse staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media, D66) bekend dat Nederland zo’n 470 objecten gaat teruggeven aan Indonesië, waarvan een deel aan het Nationaal Museum in Jakarta. Aan de NOS kon de demissionaire staatssecretaris gisteravond niet bevestigen of de historische objecten nog steeds teruggaan naar het Nationale Museum. Wel is er geen sprake van dat de teruggave wordt herzien. „De Indonesische regering beslist waar ze worden tentoongesteld,” zei ze.

Plaatsvervangend hoofd van het museum Ahmad Mahendra zei vanochtend tegen Kompas dat een deel van de beschadigde collectie replica’s zijn en dat de reeds gerepatrieerde objecten uit Nederland niet door de brand zijn getroffen. Die zouden elders hebben gelegen.