Brand bij woning Rotterdamse Denk-wethouder Achbar mogelijk aangestoken

In de woning van de Rotterdamse Denk-wethouder Faouzi Achbar heeft zaterdagavond brand gewoed. De politie gaat uit van brandstichting, doet onderzoek en wil verder niets zeggen. Achbar en zijn gezin waren op zaterdagavond niet thuis en zijn ongedeerd. De wethouder was bij de wedstrijd Nederland-Turkije in Berlijn. Zijn vrouw en kinderen waren elders.

De schade is aanzienlijk, de wethouder en zijn gezin kunnen voorlopig niet naar huis. Volgens de de Rotterdamse fractievoorzitter in Rotterdam Serkan Soytekin is het huis van Achbar „volledig afgebrand”. Hij noemt het „een regelrechte aanval op een politicus en zijn gezin”. En: „een directe aanval op de democratie en onze rechtsstaat”. Ook Stephan van Baarle, fractievoorzitter van Denk in de Tweede Kamer reageert geschokt. Op X schrijft hij diep geschokt te zijn door de walgelijke aanval.

Faouzi Achbar (1982) werd in 2018 raadslid voor de gemeente Rotterdam voor Denk. In 2022 werd hij voor die partij wethouder. Het is onbekend in welke hoek de brandstichting gezocht moet worden. Hoewel hij soms pittige debatten voerde in de raad, heeft hij niet direct heel controversiële onderwerpen in zijn portefeuille. Daarnaast is Achbar eerder een man van het compromis dan van het conflict. De confronterende debatstijl van Denk-collega’s in de Tweede Kamer heeft hij nooit gekopieerd.