Boze telefoontjes, baksteen op de ambassade, eieren op een school: Japanners merken gevolgen van lozing radioactief water

Radioactiviteit Sinds Japan is begonnen met het lozen van radioactief afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima in de Stille Oceaan, voelen Japanners in China de woede die dat heeft veroorzaakt.
Zodra de eerste lading water water was gedumpt, verbood China de invoer van alle Japanse vis-, schaal- en schelpdierproducten.
Zodra de eerste lading water water was gedumpt, verbood China de invoer van alle Japanse vis-, schaal- en schelpdierproducten. Foto Eugene Hoshiko/AP

Japan meldt dat er een baksteen is gegooid naar de Japanse ambassade in Beijing en dat zijn burgers in China regelmatig worden lastiggevallen sinds Japan is begonnen met het lozen van radioactief afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima in de Stille Oceaan. Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA beoordeelde dat plan vorige maand als veilig, maar China heeft felle kritiek op het lozen van het koelwater.

Zodra de eerste lading water was gedumpt, verbood China de invoer van alle Japanse vis-, schaal- en schelpdierproducten. Volgens Japanse media werd op de eerste dag van de lozing een steen gegooid naar een Japanse school in Qingdao, in de Chinese provincie Shandong. De volgende dag werden eieren gegooid naar een Japanse school in Suzhou, in de Chinese provincie Jiangsu.

Lees ook: Onrust door Japans plan om Fukushima-water in zee te lozen

Ook scholen, bedrijven en overheidsinstellingen in Japan ontvangen sinds vorige week naar verluidt duizenden woedende telefoontjes vanuit China. De burgemeester van Fukushima, Hiroshi Kohata, zei zaterdag in een Facebookbericht dat het gemeentehuis van de stad in twee dagen tijd ongeveer tweehonderd van zulke telefoontjes had ontvangen. „Naast de schade die is veroorzaakt door het nucleaire ongeluk, gaat Fukushima ook gebukt onder de naweeën. We eisen dat de regering zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht van deze situatie en actie onderneemt.”

Niet Japans praten in het openbaar

Ook de Japanse minister van Buitenlandse Zaken heeft Beijing opgeroepen stappen te ondernemen om de situatie te kalmeren en de veiligheid van Japanners in China te waarborgen. In de tussentijd worden Japanners in China geadviseerd zich gedeisd te houden en bijvoorbeeld niet hardop Japans te spreken in het openbaar. Ook worden ze aangeraden voorzichtig te zijn als ze in China de ambassade of consulaten bezoeken.

China heeft nog niet gereageerd op deze oproep, maar maandag bracht de Chinese ambassade in Japan wel een verklaring uit waarin ze de lozingen – opnieuw – veroordeelde en Tokio beschuldigde van het veroorzaken van „onvoorspelbare” schade aan de gezondheid van mens en zee. Daarnaast beweerde de ambassade zelf ook intimiderende telefoontjes te hebben ontvangen, maar dan van Japanse nummers.

Japan is op 24 augustus begonnen met het lozen van het afvalwater, genoeg om vijfhonderd olympische zwembaden mee te vullen. Het water, dat wordt gebruikt om de beschadigde reactoren te koelen, wordt momenteel bewaard in gigantische tanks rond de locatie. Vissers in de regio maken zich zorgen over de reputatie van hun vis, en sommige wetenschappers wijzen erop dat niet duidelijk is wat de langetermijngevolgen zijn van het langdurig dumpen van afvalwater op één plek. Het lozen van het water zal naar verwachting dertig tot veertig jaar duren.