Bouw boorplatform voor gaswinning Schiermonnikoog weer stilgelegd na uitspraak Raad van State

Het juridische steekspel rond de bouw van een boorplatform voor gaswinning bij Schiermonnikoog heeft een nieuwe wending gekregen. Nadat het er vorige week op leek dat het bedrijf One-Dyas de bouw van het project kon hervatten met de installatie van het platform, heeft de Raad van State de daarvoor vereiste vergunning in elk geval tijdelijk buiten werking gesteld. Dat gebeurde dinsdag in een spoeduitspraak. De vergunning is nog niet definitief van de baan: daarover volgt mogelijk volgende week een besluit, als de zaak opnieuw op de agenda staat.

Vorige week communiceerde One-Dyas dat de bezwaren van de Haagse rechtbank zijn opgelost en de vergunning toch werd toegekend. Dat betekende dat de bouw weer konden worden hervat, tot de tegenstanders van het project naar de Raad van State stapten. De hoogste bestuursrechter zette de hervatting van de bouw tijdelijk stil omdat er nog „geen gelegenheid was” om de partijen op zitting te horen.

In de zomer van 2022 kreeg One-Dyas een vergunning voor het project, maar de installatie van het platform kwam in afgelopen april abrupt stil te liggen. Toen vernietigde de rechtbank van Den Haag een deel van de vergunning voor het gasproject op last van verschillende milieuorganisaties. Die vrezen voor de hoeveelheden stikstof die vrijkomen bij de bouw van het boorplatform. Ook heersen er zorgen over de effecten van het onderwatergeluid voor dieren in de omgeving. Bovendien vinden de milieubelangenclubs het vanuit klimaatoogpunt onwenselijk om nieuwe fossiele projecten op poten te zetten.

De beoogde nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil juist investeren in ‘eigen gas’ uit de Noordzee om zo de afhankelijkheid van andere landen af te bouwen. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat Nederland de komende jaren van het gas af moet. Maar tot er voldoende alternatieven voor aardgas voor handen zijn, moeten gasboringen in bijvoorbeeld Noordzee mogelijk blijven, redeneren de vier coalitiepartijen.


Lees ook
Gaswinning op de Noordzee weer in trek

Bergeenden (en een paar rotganzen) boven de Waddenzee bij Ternaard. In de verte het aardgasproductieplatform van de NAM op de Noordzee bij Ameland.

500 miljoen

Het gasproject waar het om draait, ligt op zo’n twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en dus ook vlakbij de grens met Duitsland. Naast Nederlandse hebben ook Duitse milieuorganisaties zich tegen het plan gekeerd. Ondanks de weerstand en juridische tegenslagen hoopt One-Dyas het platform „deze zomer” naar de locatie in zee te brengen om die „eind dit jaar in gebruik te kunnen nemen”, aldus een woordvoerder.

One-Dyas investeerde al 500 miljoen euro in het omvangrijke project – naar eigen zeggen de grootste investering in Nederlandse gasvelden in de afgelopen vijftien jaar. Het is de bedoeling dat er 1,5 miljard kubieke meter gas wordt opgeboord uit de Noordzee. Vorig jaar werd uit de gehele Noordzee zo’n 5 tot 6 miljard kuub gas gewonnen.