Bouterse zal zich niet bij de gevangenis melden, bevestigt zijn partij

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse zal zich vrijdag niet melden bij de gevangenis in Paramaribo, zoals het Openbaar Ministerie had opgedragen. Dat hebben zijn partij en echtgenote vrijdagochtend lokale tijd laten weten aan de pers bij zijn huis, waar zich ook meer dan honderd aanhangers hadden verzameld. Bouterse moest zich om 13.00 uur Nederlandse tijd melden om een gevangenisstraf van twintig jaar uit te zitten.

De echtgenote van Bouterse zegt niet te weten waar hij is. Bouterse werd in december veroordeeld voor zijn rol in de Decembermoorden, een serie politieke liquidaties in 1982. Speciaal voor Bouterse (78) is een cel in aanbouw vlak bij een militair hospitaal. Hier zou hij moeten worden ondergebracht vanwege medische problemen.

De menigte bij de villa van Bouterse wordt toegesproken door kopstukken van de partij van Bouterse, de NDP. Onder meer voormalig vicepresident Ashwin Adhin en oud-landbouwminister Rabin Parmessar zijn aanwezig, evenals een aantal kopstukken uit de tijd van het militaire regime van Bouterse.


Lees ook
Getuigen over de Decembermoorden: ‘8 december hangt als een grauwsluier over mijn leven’

Nirmala Rambocus

Zij roepen de aanwezigen in toespraken op om Bouterse vreedzaam te blijven steunen en om zich te richten op de parlementsverkiezingen van 2025. De sfeer bij de villa is niet agressief; af en toe wordt harde muziek aangezet en wordt er wat gedanst. Donderdagavond had de NDP zijn aanhangers opgeroepen tot solidariteitsbetuigingen.

Ramon Abrahams, de vicevoorzitter van de NPD, zegt dat zijn partij zich nu zal moeten richten op een politieke oplossing voor het vonnis van Bouterse. Daarom zal de partij de aankomende verkiezingen moeten winnen, aldus Abrahams. Hij meldt ook dat Bouterse nog altijd de voorzitter is van de NDP, en dat „al zijn instructies” moeten worden opgevolgd. Volgens Abrahams maakt Bouterse het „goed waar hij is”.

Naast Bouterse zijn nog vier andere militairen veroordeeld. Drie van hen hebben zich inmiddels gemeld. Alleen de oude lijfwacht van de president, Iwan Dijksteel, is ook nog niet verschenen om zijn straf uit te zitten.

Amnestiewet nietig verklaard

Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse en andere veroordeelden in de zaak rondom de Decembermoorden, zei donderdagmiddag nog dat zijn cliënten van plan waren zich te melden op vrijdag. „Ik kan u zeggen dat mijn cliënten law obedient servants (dienaren die zich aan de wet houden) zijn”, zei Kanhai. „Daarmee heb ik u alles gezegd.”

De advocaten van Bouterse hebben het Surinaams Openbaar Ministerie verzocht om het vonnis niet uit te voeren. Ze beriepen zich op een amnestiewet die bedoeld was om de betrokkenen bij de Decembermoorden vrijuit te laten gaan. De krijgsraad heeft in 2016 echter besloten dat de wet niet van toepassing is, en in 2021 heeft het Constitutioneel Hof de wet nietig verklaard.

Bouterse zei in de week na zijn veroordeling nog dat hij bezig was met „onderhandelingen” met de regering. Volgens de oud-president wilden hoge overheidsfunctionarissen hem een „zachte landing” bieden. De regering ontkende pertinent.

Met medewerking van Nina Jurna en Wilfred Leeuwin.


Lees ook
Aan de cel voor Bouterse wordt gewerkt, maar meldt hij zich ook?

Een gebouwtje in aanbouw op het terrein van het Militair Hospitaal in Paramaribo, dat de cel zou moeten worden voor de Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse.