‘Bouterse verbleef mogelijk lange tijd in de Surinaamse jungle’: mysterie rond zijn verdwijning blijft nog onopgehelderd

Toen een Surinaamse bootsman jaren geleden met vrienden op wild ging jagen in de buurt van de Cassewinicakreek in Commewijne, werden ze plotseling staande gehouden door een groep zwaar bewapende mannen. „Ik zag direct dat ze geen jachtgeweren bij zich hadden, zoals wij die gebruiken om te jagen. Ze droegen overduidelijk zware militaire wapens”, herinnert de bootsman zich. Hij vervoert toeristen en goederen per boot en wil zijn naam niet in de krant.

Het is zaterdagmiddag, na een voor Suriname turbulente week sinds de dood van ex-president Desi Bouterse. Hij was voortvluchtig na zijn veroordeling voor de Decembermoorden in hoger beroep in 2023. De moord op vijftien critici van het militaire regime van Bouterse heeft diepe sporen getrokken in Suriname.

Dit weekend werd het sectierapport gepubliceerd, waaruit bleek dat Bouterse is overleden aan een leveraandoening als gevolg van chronisch alcoholgebruik. Ondertussen bereiden familieleden en zijn politieke partij de NDP de uitvaart van Bouterse voor, die op 3 en 4 januari wordt gehouden. Een staatsbegrafenis wordt dat niet, bepaalde de regering. Bouterse zou er als oud-president voor in aanmerking komen, maar krijgt die niet vanwege zijn veroordeling voor de Decembermoorden.


Lees ook

Een staatsbegrafenis voor de veroordeelde Desi Bouterse? ‘Als de regering het niet doet, dan doen wij het wel, het volk’

Aanhangers van de Surinaamse ex-president Desi Bouterse verzamelen zich buiten zijn woning in Paramaribo nadat op Eerste Kerstdag bekend is geworden dat hij is overleden. Foto Ranu Abhelakh/Reuters

Ondertussen zijn er nog veel prangende en onbeantwoorde vragen. Zoals de vraag waar Bouterse zich tussen zijn veroordeling en zijn overlijden schuilhield. Een van de laatste locaties waar Bouterse gesignaleerd zou zijn is volgens verschillende bronnen in Commewijne, in het gebied waar de bootsman staande werd gehouden. „Nadat we daar op agressieve wijze werden gedwongen onmiddellijk te vertrekken door die gewapende mannen, kreeg ik later van collega’s te horen dat we in het gebied van Bouterse waren, en dat hij daar een groot buitenverblijf heeft. Ik heb gehoord dat hij daar de laatste tijd veel is gezien”, zegt de bootsman.

Midden in de jungle

Volgens verschillende bronnen ligt er in het gebied waar de jagers staande werden gehouden, midden in de jungle en tussen kleine zijrivieren van de Commewijnerivier, een bouwcomplex dat in handen zou zijn geweest van de overleden ex-president. Mogelijk is dit de locatie waar Bouterse zich recentelijk schuilhield.

Uit satellietbeelden blijkt dat er vanaf 2013 in dat gebied gebouwd is, op een plek ongeveer vijftig kilometer verwijderd van Paramaribo dat bekend staat als natuurreservaat Copi. Met een klein vliegtuigje vlieg je er makkelijk naartoe, maar met de boot is het uren varen. Volgens de Surinaamse krant de Ware Tijd zou het lichaam van Bouterse na zijn overlijden tijdens een lange boottocht – waarbij rekening gehouden moest worden met eb en vloed – vanuit een locatie in Commewijne naar zijn huis in Leonsberg zijn vervoerd.

In het zand tekent de bootsman een kaart van de Commewijnerivier met een zijtak. „Hier was het waar we zijn aangehouden”, zegt hij. „Ik durfde daarna nooit meer in het gebied te jagen. Toen ik hoorde dat het van Bouterse was, werd ik bang.”

De piloot van een klein Cessna-vliegtuig bestudeert de coördinaten en rekent uit dat het ongeveer een kwartier tot twintig minuten vliegen zou moeten zijn, ongeveer vijftig kilometer. Na het opstijgen verdwijnt de bebouwing van Paramaribo snel uit zicht, en na de Jules Albert Wijdenbosch brug en de laatste laagbouw van het tegenover gelegen district Commewijne komt een uitgestrekt bosrijk gebied in zicht.

Nierpatiënt

Als Bouterse na zijn vlucht in Suriname is gebleven, zou dat extra pijnlijk zijn voor politie en justitie. Geruchten dat hem de hand boven het hoofd is gehouden, zijn er altijd geweest. Direct na zijn vlucht deden vele scenario’s de ronde. Hij zou in Cuba of Venezuela zijn, landen waar hij bevriend was met de staatshoofden en medische zorg kon krijgen: bekend is dat Bouterse gezondheidsproblemen had en nierpatiënt was.

Maar ook is bekend dat Bouterse verschillende buitenverblijven had in het Surinaamse binnenland. Van zijn landgoed Broko Baka, in het zuidelijke district Brokopondo, tot in het westen van het land. Hoewel er voor de samenleving weinig zichtbaar was van een zoektocht naar Bouterse, werd er volgens de politie wel naar Bouterse en zijn ex-lijfwacht Dijksteel gezocht. Dijksteel verdween eveneens na de veroordeling.

Geruchten dat Bouterse de hand boven het hoofd is gehouden, zijn er altijd geweest

Ramon Abrahams, vicevoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse en jarenlang diens rechterhand, kreeg een telefoontje van de oud-president op de dag dat hij zich moest melden bij de gevangenis, op 12 januari van dit jaar. „Bouterse belde mij in de vroege ochtend op. ‘Ramon, ik ben weg. Doe wat je moet doen’”, zegt Abrahams tijdens een gesprek met NRC. „Ik zei nog tegen hem: let goed op jezelf. Je bent een topmilitair dus je zal veilig zijn. Dat was het laatste gesprek dat we hadden. Ik heb nog wel een keer een brief van hem gehad. Het was duidelijk dat hij niet van plan was om zich over te geven”, aldus Abrahams.

Media in het naburige Frans-Guyana melden begin december voor het eerst dat signalen waren dat Bouterse in Commewijne was gezien. Een getuige zei dat het op een locatie was die alleen bereikbaar was via boot of vliegtuig.

Na een kwartier vliegen boven Commewijne is er niets anders meer dan jungle met hier en daar wat kleine kreken. Als het vliegtuigje op zo’n honderd meter vliegt doemt tussen het groen plotseling een gebouw op, en nog een. Vanaf het zijraam is duidelijk te zien hoe er een complex met verschillende stenen woningen aan een kreek is gebouwd. Strategisch gelegen, alleen bereikbaar over het water, een aantal zandwegen komen uit in het bos.

Als je geld hebt in Suriname is alles wat je nodig hebt makkelijk te regelen

Bootsman

„Als je geld hebt in Suriname dan kun je alles”, zegt de bootsman. „Alles wat je nodig hebt is dan makkelijk te regelen. Ik vermoed dat Bouterse medische hulp nodig had en die misschien heeft gekregen van een arts die hij uit Frans-Guyana liet invliegen, dat maar tien minuten vliegen van die plek is”, zegt hij. Dat zou ook verklaren waarom via Frans-Guyana naar buiten kwam dat Bouterse herhaaldelijk was gezien in dit gebied.

Ramon Abrahams zegt niet te weten waar Bouterse al die tijd heeft gezeten. „Het is hem in elk geval gelukt om tot zijn dood in vrijheid te leven. Dat moet je hem nageven. Hij is nooit ook maar een dag opgesloten geweest.”


Lees ook

Op de vlucht overleden Bouterse had een held van de natie kunnen zijn, maar droeg altijd zijn besmette verleden met zich mee

In mei 1996 is Desi Bouterse op verkiezingscampagne voor zijn partij NDP.