Bomen en planten halen een derde minder fijnstof uit de lucht

Bomen en planten hebben de afgelopen jaren een derde minder fijnstof uit de lucht gehaald. In 2021 filterde de natuur zo’n 15 miljoen kilo fijnstof uit de lucht, in 2013 bedroeg dat nog bijna 24 miljoen kilo. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. Hoewel de Nederlandse luchtkwaliteit niet tot de schoonste ter wereld behoort, is dit goed nieuws voor de volksgezondheid.

De voorbije jaren is de lucht in Nederland steeds minder fijnstof gaan bevatten. Tussen 2013 en 2021 nam de hoeveelheid in steden bijvoorbeeld met een derde af, blijkt uit cijfers van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid van mensen. De opvang van fijnstof door bomen en planten zorgt volgens het CBS onder meer voor lagere zorgkosten. Het instituut berekende daarom ook het economisch nut van de fijnstofafvangst. In 2021 ging dit om bijna 152 miljoen euro.

Natuur in Noord-Brabant en Gelderland levert de grootste bijdrage. Bossen, zoals de Veluwe, vangen bijna de helft van alle fijnstof op die in Nederland uit de lucht wordt gehaald. Parken en plantsoenen in steden vangen weliswaar minder fijnstof op, maar aangezien ze in dichtbevolkte gebieden liggen hebben ze wel een groter effect op de gezondheid.