Boete van 26,6 miljoen voor Rabobank wegens geheime prijsafspraken met Deutsche Bank

De Europese Commissie heeft Rabobank een boete van 26,6 miljoen euro opgelegd wegens illegale kartelvorming bij de handel in obligaties. Dat maakte de Commissie woensdag bekend.

Rabobank-medewerkers op de handelsdesk in Londen zouden jarenlang gevoelige informatie hebben uitgewisseld met collega’s van Deutsche Bank in Frankfurt. Volgens de Europese Commissie deden ze dat via e-mails, tekstberichten en de online chatroom van handelssysteem Bloomberg. De bankiers zouden informatie hebben uitgewisseld over onder meer de prijzen en het handelsvolume van verschillende overheidsobligaties. Ook deelden de bankiers de namen van partijen die in de obligaties handelden met elkaar.

Volgens de Europese Commissie komt die samenwerking neer op kartelvorming. Geheime prijsafspraken zijn in strijd met de EU-regels, omdat ze de concurrentie inperken en tot hogere marktprijzen kunnen leiden. De praktijken zouden hebben plaatsgevonden tussen 2006 en 2016. De Europese Commissie maakte in december vorig jaar bekend dat er een onderzoek naar mogelijke kartelvorming liep.

Deutsche Bank is door de Commissie niet beboet. Volgens de Europese richtlijnen had de bank uit Frankfurt een kartelboete van 156 miljoen euro opgelegd kunnen krijgen, maar die boete is kwijtgescholden omdat Deutsche Bank het kartel met Rabobank via het zogeheten ‘clementieprogramma’ zelf in Brussel heeft opgebiecht.

Teleurgesteld

Rabobank is teleurgesteld in de boete, zo liet de bank woensdag in een eerste reactie weten. „De bank heeft doorlopend medewerking verleend aan het onderzoek van de Commissie.” De bank overweegt tegen het besluit in beroep te gaan. In de jaarrekening over 2022 had Rabobank al een voorziening opgenomen ter hoogte van het boetebedrag, wat aangeeft dat de hoogte van de boete voor de bank niet als een verrassing kwam.

De bank streeft naar eigen zeggen „binnen haar onderneming en onder haar werknemers wereldwijd een sterke compliance-cultuur na, ook met betrekking tot de mededingingswetgeving. Naleving van deze verplichtingen is van het grootste belang voor de bank.”

Een aantal klanten in de VS startte eind vorig jaar al een civiele rechtszaak tegen Rabobank en Deutsche om een mogelijke massaclaim te kunnen indienen, zo meldde Rabobank in het jaarverslag over 2022. Deze klanten menen gedupeerd te zijn door de prijsafspraken die de banken maakten. Rabobank zegt de uitkomst van die zaak nog moeilijk te kunnen voorspellen en heeft er ook nog geen voorziening voor opgenomen.

Het is niet voor het eerst dat Rabobank een boete krijgt opgelegd wegens marktmanipulatie. In 2013 trof de bank voor 774 miljoen euro een schikking met justitie wegens het jarenlang manipuleren van het Libor-rentetarief, samen met een reeks andere internationale banken.

Ook de Libor-fraude begon bij Rabo-bankiers in Londen. Later bleek uit onderzoek van NRC dat er ook medewerkers op het hoofdkantoor in Utrecht bij betrokken waren.