Boek, film, musical, film: ‘The Color Purple’ is in nieuwe filmversie energiek én licht vemoeiend

De titel van een van de betere songs van The Color Purple somt perfect het thema op van de nieuwe filmmusicalbewerking: ‘Hell No!’ Het strijdvaardige lied is bedoeld voor de wat passieve hoofdpersoon Celie, die in een gewelddadige relatie zit met Mister, de bruut die ze in ruil voor een koe moet trouwen van haar al even gemene (stief)vader. Celie wordt toegezongen door Sofia, een rebelse zwarte vrouw die niets van mannen pikt: „Oh, you better learn how to fight back/ While you still alive / You show him girls can beat back that jive”. The Color Purple gaat over die weg naar bevrijding, het moment waarop Celie vol overgave ‘I’m Here’ zingt: ik besta, ik mag er zijn.

Dat maakt de energieke, maar ook wat vermoeiende filmmusicalversie van The Color Purple uiteindelijk een opbeurende ervaring, al duurt het lang voordat Celie haar passiviteit en lijdzaamheid van zich afschudt en zich tegen haar mishandelende man keert. De film kenmerkt ook op een andere manier de tijdgeest: hij past naadloos in de trend om nieuwe versies te maken van bekende films of bestaande theatermusicals, zie ook het onlangs uitgebrachte Mean Girls. The Color Purple legde een heel lange weg van veertig jaar af: van Alice Walkers Pulitzerprijs-winnende boek uit 1982 tot speelfilm (Steven Spielberg, 1985), Broadwaymusical (2005) en dan nu een glossy filmbewerking van de Broadwaymusical.

The Color Purple beslaat op zijn beurt bijna veertig jaar uit het helse leven van voetveeg Celie, die tussen 1909 en 1947 wordt gevolgd. In 1985 werd Celie gespeeld door Whoopi Goldberg, hier eventjes te zien in een cameo als vroedvrouw. Naast Celie spelen andere vrouwen een belangrijke rol: Celies zus Nettie, de flamboyante zangeres Shug Avery en de opstandige Sofia, die getrouwd is met Harpo, de zoon van Mister. De vrouwen hebben vrijwel niets te verwachten van mannen, al doet Harpo in tegenstelling tot de 1985-versie zijn best niet zo te zijn als zijn vader. Tot leedwezen van Mister wil de als een beetje lachwekkend geportretteerde Harpo de cyclus van minachting en geweld tegen vrouwen doorbreken. De kritiek dat deze oversekste, misbruikende mannen het cliché van de zwarte man als ‘wild beest’ bekrachtigen, klonk al ten tijde van Spielbergs bewerking.

Naast de veerkracht en bevrijding van Celie viert The Color Purple de emancipatie van zwarte muziek als zelfstandige kunstvorm, met invloeden van blues, soul en gospel in de liedjes. De musical bevat 18 songs, die helaas naarmate de film vordert eenvormiger worden: dertien-in-een-dozijn-popmuziek. De eerdere nummers zijn het best, met naast het strijdlied ‘Hell No’, het seksueel dubbelzinnige ‘Push Da Button’ en het uit Spielbergs film overgenomen ‘Miss Celie’s Blues’.

Opvallend is de nog steeds vrij schaapachtige manier waarop de lesbische liefde tussen Celie en Shug verbeeld wordt – precies dat element waarop de door de Nederlandse scenarist Menno Meyjes geschreven adaptatie van Spielberg scherp bekritiseerd werd. Heel veel verder dan een kuise kus gaat het ook nu niet, al zijn Celie en Shug kortstondig samen in bed te zien. De nieuwe versie van The Color Purple is dan ook opvallend religieus getint, met vergevingsgezindheid als ultieme boodschap.

https://www.youtube.com/watch?v=VWNIaCATwgw