Boeing probeert stakende werknemers tevreden te stellen met nieuw loonbod

Vliegtuigbouwer Boeing doet opnieuw een poging de staking bij het bedrijf te beëindigen, met een nieuw loonbod en een bonus. De werknemers stemmen er aanstaande woensdag over. Dat melden Boeing en vakbond IAM 751 zaterdag.

Zo’n dertigduizend medewerkers van Boeing in fabrieken in Seattle en Portland, 20 procent van het personeel, staken al vijf weken. Ze willen herstel van oude pensioenafspraken en een loonsverhoging van 40 procent verspreid over vier jaar. Na een eerste aanbod van 25 procent loonsverhoging, aanleiding voor de staking, bood Boeing 30 procent, maar trok dat bod later in na geklapte onderhandelingen. Nu bieden ze een loonsverhoging van 35 procent in vier jaar, en een eenmalige bonus van 7.000 dollar (6.400 euro). Het herstel van het pensioen is niet opgenomen in het nieuwe aanbod van Boeing.

Persbureau Reuters sprak vertegenwoordigers van de vakbond, die verwachten dat de werknemers het aanbod zullen aannemen, onder protest van oudere werknemers die het gebrek aan afspraken over pensioenherstel zullen betwisten. „Samen met de minister van arbeid, Julie Su, hebben we een voorstel ontvangen om de staking te beëindigen, en het is de moeite waard het te overwegen”, schrijft de vakbond in een persbericht.


Lees ook

Topman van Boeing staat voor een van de zwaarste hersteloperaties van corporate America

Kelly Ortberg, topman van Boeing, bij een top van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Washington, D.C. in 2015.

De werknemers van Boeing staken sinds 13 september. Dat kost het bedrijf 1 miljard dollar per maand, berekende kredietbeoordelaar S&P. De verhoudingen tussen Boeing en de stakers zijn slecht: ze verwijten het bedrijf uit te zijn op de beste resultaten voor aandeelhouders, en niet op het bouwen van de beste vliegtuigen. Boeing heeft het financieel zwaar, met een marktaandeel dat inmiddels flink achterblijft op concurrent Airbus. Er is een schuld van 45 miljard dollar en de productie van bestseller 737MAX is beperkt vanwege technische en kwaliteitsproblemen sinds crashes in 2018 en 2019, waarbij in totaal 346 mensen omkwamen.

Om de kwakkelende financiële situatie te verbeteren, kondigde de nieuwe topman Kelly Ortberg vorige week aan 17.000 banen te willen schrappen, zo’n tien procent van het personeel. Ook worden er werkzaamheden geschrapt in de defensie- en ruimtevaarttak van het bedrijf, en wordt de introductie van het vernieuwde type 777X uitgesteld.


Lees ook

Opnieuw tegenslagen voor Boeing: 777X verder vertraagd en VS eisen inspectie 787’s

Een Boeing 777X.