Boeiend theater over vaders, macht en bezit op festival Tweetakt

Reportage

Theaterfestival Net als de afgelopen jaren vindt het Utrechtse theaterfestival Tweetakt zowel plaats in de binnenstad als in de natuurrijke omgeving van Fort Ruigenhoek. Het openingsweekend levert zo een ervaring vol boeiende contrasten op.

Gezelschap de Non Creators Company tijdens hun voorstelling ‘Alles wat nog bedacht moet worden’.
Gezelschap de Non Creators Company tijdens hun voorstelling ‘Alles wat nog bedacht moet worden’. Foto Daan Jeurens

Waar Tweetakt zich vroeger expliciet afficheerde als jeugdtheaterfestival, lijkt de organisatie die focus de afgelopen jaren meer en meer los te hebben gelaten. In de missie-omschrijving op de website wordt de term ‘jeugdkunst’ nog genoemd, maar die dekt al lang niet meer het hele programma. Theater voor minderjarige kijkers is weliswaar nog wel sterk vertegenwoordigd, maar het enige harde criterium voor programmering lijkt te zijn dat het werk of voor een jong publiek is, of gemaakt is door jonge makers. Tweetakt onderscheidt zich daardoor steeds minder van andere festivals, maar het levert wel boeiende contrasten op.

Dat begint al met de locaties: Ruigenhoek, een oud fort omringd door water vlak bij het dorp Groenekan waar de meeste voorstellingen voor de jongste kijkers te zien zijn, en de theaters en straten van de Utrechtse binnenstad. De buitenlocatie biedt ruimte voor makers als de Non Creators Company met hun voorstelling Alles wat nog bedacht moet worden, dat zich in de heuvels naast het fort afspeelt. Spelers en makers Max Laros en Rosita Segers volgen in hun voorstelling eerst gedwee de wensen van een alwetende voice-over, maar komen vervolgens in opstand – en moeten dan plotseling zelf bedenken hoe ze hun leven verder vormgeven. Veel verder dan een aaneenschakeling van spielerei komt de voorstelling daarna niet, maar het biedt wel een lekkere overgave aan alles wat normaal niet mag (nooit meer tandenpoetsen! Alle soorten snoep op één toetje!).

Ook het collectief coupdeboule buigt zich in hun voorstelling MIJNMIJNMIJN over macht, maar dan in de vorm van ‘bezit’. Terwijl het publiek de tent binnenstroomt, verdelen de twee spelers hun rollen, maar al gauw blijkt dat dat niet zo gelijkmatig gaat: de een vindt dat alles van haar is (inclusief tassen, petten en kleding van het publiek zelf, waar ze snel een sticker op plakt om haar bezit te markeren) terwijl de ander met de kruimels blijft zitten. De ook voor kinderen herkenbare dynamiek en de heerlijke chemie tussen makers Eileen Graham en Katelijne Beukema maken MIJNMIJNMIJN tot een prettige klucht over eigendomsdenken.

Vader-dochterband

In het Tweetakt-programma zijn Belgische makers als vanouds goed vertegenwoordigd – het festival ontstond als Vlaams-Nederlandse samenwerking en heeft de banden nooit helemaal laten vieren. In twee voorstellingen van jonge vrouwelijke makers staat de vader-dochterband centraal: Unfolding an archive van Zoë Demoustier en La fracture van Yasmine Yahiatene.

Demoustiers vader Daniel werkte als cameraman in oorlogs- of anderszins gevaarlijke gebieden. In Unfolding an archive creëert zijn dochter een collage van zijn video- en audio-opnames, vertegenwoordigd door een verzameling lijnen en knooppunten op de grond, waar ze doorheen danst. De choreografie, die ze baseert op audiofragmenten (een woedende menigte, een schietpartij op een school, een toespraak van een politicus), maakt tastbaar hoe de intieme relatie met het wereldnieuws haar jeugd vormde.

Yahiatene’s vader vluchtte begin jaren zestig uit het koloniale Algerije, en kwam uiteindelijk in het land van de Franse bezetter terecht. Zijn dochter tracht hem in La fracture te begrijpen: haar vader verloor zich liever in drank dan dat hij over zijn verleden praatte. Via het parallelle levensverhaal van Algerijns-Franse topvoetballer Zinédine Zidane en videobeelden van familiegebeurtenissen uit haar jeugd probeert Yahiatene de afstand te overbruggen. In een hartverscheurende scène, begeleid door een opzwepend, politiek hiphopnummer over de positie van Algerijnen in Frankrijk, laat ze haar emotie en frustratie de vrije loop.

Het is bijzonder interessant hoe de twee voorstellingen elkaar aanvullen in de zoektocht naar een afwezige vader, en hoe die afwezigheid effect op de makers heeft gehad. Zo zet Tweetakt toch steeds de jeugd centraal: is het niet als doelpubliek, dan in elk geval als thema van de voorstelling.

Theaterfestival Tweetakt. Gezien: 18/06, Utrecht. Tweetakt loopt nog t/m 2 juli. Info: tweetakt.nl