Boa’s mogen hoofddoek, keppel of tulband dragen in Arnhem

De gemeente Arnhem gaat boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) toestaan om religieuze symbolen te dragen, zoals een hoofddoek, keppel of tulband. Dat schrijft burgemeester Ahmed Marcouch vrijdag aan de gemeenteraad.

Volgens Marcouch wil de gemeente een „inclusieve werkgever” zijn en hoeven handhavers per direct „religieuze uitingen niet langer te verstoppen”. Op die manier hoopt de gemeente ook meer mensen aan te kunnen trekken die handhaver willen worden. De uiting moet wel passen binnen het uniform van de boa’s, zodat zij nog herkenbaar zijn als handhaver. Daarmee moet in de „kleur en uitstraling” rekening worden gehouden. Ook mag de uiting de boa niet verhinderen om „vrij te bewegen”.

Yesilgöz tegen

Arnhem is niet de eerste stad die boa’s toestaat om een hoofddoek op keppel te dragen. In onder meer Tilburg en Almere is dat ook al mogelijk. De gemeenteraad van Arnhem stemde in februari 2022 al voor een voorstel om dat toe te staan. Dilan Yesilgöz, destijds ‘enkel’ minister van Justitie en nu ook partijleider van VVD, riep gemeenten toen op om religieuze uitingen niet toe te staan voor boa’s. Yesilgöz stelde dat een religieuze uiting de neutrale uitstraling van de boa zou aantasten. Politieagenten mogen om die reden ook geen hoofddoek of keppel dragen.

In 2021 dienden de VVD en BBB een motie in om religieuze symbolen voor boa’s expliciet te verbieden. Die motie werd gesteund door de PVV. Pieter Omtzigt, nu partijleider van NSC maar toen onafhankelijk Kamerlid, nam niet deel aan de stemming. Deze vier partijen onderhandelen momenteel over de vorming van een kabinet.

Volgens burgemeester Marcouch geeft de richtlijn voor het uniform van de boa’s, opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, ruimte voor religieuze symbolen. „Wij zijn ervan overtuigd dat een zichtbare religieuze uiting die past in het uniform van de handhaver niet in de weg staat aan een neutraal optreden”, schrijft Marcouch in de brief.

Correctie (15 december 2023): in een eerdere versie van dit artikel stond dat boa’s ook in Utrecht religieuze symbolen mogen dragen. In die gemeente is wel een motie aangenomen om dit te regelen, het besluit is nog niet doorgevoerd. Dat is hierboven aangepast.



Leeslijst