Blussers zijn controle over natuurbrand op Tenerife kwijt

Natuurramp De brand die sinds dinsdagnacht in het noordoosten van Tenerife woedt, heeft zich in 24 uur tijd verspreid over een gebied van zo’n 1.800 hectare. Zeker 150 mensen zijn geëvacueerd.
Ruim 250 brandweerlieden en andere hulpverleners zijn uitgerukt om de brand te blussen.
Ruim 250 brandweerlieden en andere hulpverleners zijn uitgerukt om de brand te blussen. Foto Ramon de la Rocha/EPA

Autoriteiten op het Spaanse eiland Tenerife zijn de controle kwijt over een hevige natuurbrand die sinds dinsdagnacht woedt. Dat schrijven internationale persbureaus donderdag. De brand in het noordoosten van Tenerife heeft zich in 24 uur tijd verspreid over een gebied van zo’n 1.800 hectare. Inmiddels heeft het brandende bosgebied een omtrek van 22 kilometer.

De natuurbrand „is uit de hand gelopen”, zei de president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, woensdag op een persconferentie in Santa Cruz, de grootste stad op het eiland. „Het vuur is erg hevig en bevindt zich in een gecompliceerd gebied.”

De brand begon in een natuurgebied bij vulkaan El Teide. Het terrein is lastig begaanbaar met steile ravijnen. Ruim 250 brandweerlieden en andere hulpverleners zijn uitgerukt om de brand onder controle te krijgen. Helikopters die water sproeien, vliegen over het gebied. Verschillende dorpen werden geëvacueerd. Zeker 150 mensen moesten hun huizen verlaten. Ook een hondenasiel is preventief geëvacueerd.

Na de hittegolf deze zomer bleven veel gebieden op de Canarische Eilanden kurkdroog achter, waardoor het risico op bosbranden toenam. Een maand geleden moesten ook duizenden inwoners van het nabijgelegen Canarische Eiland La Palma evacueren vanwege een grote natuurbrand.