‘Bloedrood’ begrotingsrapport kan Belgische formatie versnellen

Op de dag dat informateur Bart De Wever bij de koning verslag uitbracht van zijn eerste week van verkennende formatiegesprekken, werd België op de strafbank gezet voor het schenden van de Europese begrotingsafspraken. Het „bloedrode” rapport, zoals Belgische media schrijven, komt de man die grote kans maakt om de nieuwe Belgische premier te worden, niet eens slecht uit. N-VA-leider De Wever kan toekomstige coalitiepartners onder druk zetten om samen stevige maatregelen te nemen.

België is wereldkampioen lang formeren. Een herhaling van 2010-2011, toen er 541 dagen werd onderhandeld, verwacht nu niemand. De uitslag van de verkiezingen van zondag 9 juni gaven zelfs hoop op een ongekend snelle formatie. Maar ingewikkeld blijft het. Formeren in België is schaken op vier borden tegelijk: er moeten regeringscoalities worden gevormd in Vlaanderen, Wallonië, het gewest Brussel én voor een het hele land.


Lees ook

België kiest voor centrum-rechts, grote opmars Vlaams Belang blijft uit

De N-VA is met Bart De Wever als lijsttrekker de grootste gebleven in Vlaanderen. Hij gaat vanaf maandag op zoek naar coalitiepartners in Wallonië.

In Vlaanderen en Wallonië kwam centrumrechts sterk voor de dag. Vooral in het doorgaans linkse Wallonië was sprake een aardverschuiving. Hier behaalden de liberale Mouvement Réformateur (MR) en middenpartij Les Engagés samen een meerderheid en lijkt een Waalse regering niet al te moeilijk te vormen. De partijen hadden elkaar snel gevonden om over een regeerprogramma te gaan onderhandelen.

Logische combinatie

In Vlaanderen is het minder eenvoudig, maar er is eigenlijk maar één logische combinatie omdat alle partijen, inclusief De Wevers rechtse N-VA, het radicaal-rechtse Vlaams Belang uitsluiten om mee samen te werken. De combinatie die overblijft wordt de ‘raketcoalitie’ genoemd, vanwege de partijkleuren die ook in het raketijsje zitten: het geel van de N-VA, het oranje van de christendemocratie CD&V en het rood van Vooruit.

Waar andere linkse partijen fiks terugvielen, verraste Vooruit met partijvoorzitter Melissa Depraetere (32) als boegbeeld met een goede uitslag. De grote vraag wordt of de twee andere centrumrechtse partijen genoeg te bieden hebben voor Vooruit, vooral op sociaal-economisch vlak – bijvoorbeeld meer geld voor kinderopvang en het ontzien van gezondheidszorg bij bezuinigingen.

Op landelijk niveau bestaat in België breed de wens om een regering te vormen met de partijen die ook in Wallonië en Vlaanderen regeren

Bart De Wever, die tot woensdag voor de federale én Vlaamse regering informateur was, heeft zijn Vlaamse taak nu overgedragen aan zijn partijgenoot en Vlaams minister van financiën Matthias Diependaele.

Op landelijk niveau bestaat in België breed de wens om een regering te vormen met de partijen die ook in Wallonië en Vlaanderen regeren. Daar koerst De Wever ook op. Hier wordt opnieuw cruciaal of het linkse Vooruit echt bereid is mee te gaan doen, terwijl bijvoorbeeld andere linkse partijen hard oppositie kunnen gaan voeren. Juist de rode kaart die België van de Europese Commissie kreeg voor het hoge begrotingstekort van rond de 4,5 procent, speelt De Wever in de kaart. Het vergroot de urgentie voor België om de economie te hervormen en de financiën op orde te brengen. Dat moet name in het economisch zwakkere Wallonië gebeuren. Vlaanderen presteert al beter.

Vergrijzingskosten

Om het federale begrotingstekort van ruim boven de 4 procent terug onder de 3 procent te krijgen, moet België de komende jaren circa 30 miljard bezuinigen of minder uitgeven. Concreet betekent dat onder meer de vergrijzingskosten aanpakken, het uitkeringsstelsel hervormen, werken aantrekkelijker maken of belastingen verhogen. Vooruit is voorstander van een vermogensbelasting maar of de anderen dat in België willen invoeren en, bijvoorbeeld, vermogende Nederlanders uit de grensstreek treffen is nog maar de vraag.


Lees ook

Hemelbestormer De Wever wil laatste kans aangrijpen

N-VA-leider Bart De Wever krijgt na de voor zijn partij goed verlopen verkiezingen van zondag de leiding in de formatie in België.

Naast de economie wordt het Belgische staatsbestel nog een grote hobbel in de formatie. Het nationalistische N-VA is voorlopig al afgestapt van het idee van een onafhankelijk Vlaanderen. De Wevers partij wil de gewestelijke regeringen van Vlaanderen en Wallonië wel meer macht geven. Maar een staatshervorming is enorm ingewikkeld. De verwachting is dat De Wever in deze formatie dit niet tot in detail wil uitonderhandelen maar het de komende twee jaar wil uitwerken. In Wallonië en het gewest Brussel is veel minder enthousiasme over een andere inrichting van België.

Bart De Wever werkt door als de informateur op federaal niveau, al kreeg hij woensdagmiddag nog geen nieuwe opdracht van koning Filip. Hij gaat over een week opnieuw langs. Waarom niet nu al wordt begonnen met de inhoudelijke onderhandelingen wilde hij niet toelichten. Wellicht wordt de Belgische formatie toch weer ingewikkelder dan na de ‘heldere’ verkiezingsuitslag werd ingeschat.


Lees ook

Begrotingsstandje van Brussel komt voor Frankrijk op pikant moment

Eurocommissaris voor Financiën, Valdis Dombrovskis, tijdens de persconferentie over de ‘begrotingszondaars’ Frankrijk, Italië, België, Polen, Slowakije, Malta en Hongarije.