Blinken bij bezoek aan Jeruzalem: dood Hamas-kopstuk Sinwar is kans om oorlog in Gaza te beëindigen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft dinsdag in Jeruzalem een ontmoeting gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Netanyahu noemde het gesprek, dat volgens persbureau Reuters meer dan twee uur duurde, „aangenaam en productief”.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Blinken gezegd dat hij de dood van Hamas-leider Yahya Sinwar ziet als een kans om de oorlog in Gaza te beëindigen. De Verenigde Staten dringen al langer aan op een bestand, maar op een doorbraak wordt tijdens het bezoek van Blinken niet gerekend.

De minister zou daarnaast onder meer gesproken hebben over de behoefte aan meer noodhulp in Gaza. Volgens functionarissen van Blinkens ministerie heeft Israël beloofd aan de slag te gaan met de Amerikaanse zorgen over de humanitaire situatie van de Palestijnen in de Gazastrook.

Voor het hotel in Tel Aviv waar Blinken verblijft werd volgens lokale media dinsdagavond gedemonstreerd. Israëliërs riepen daar met spandoeken op tot een staakt-het-vuren en een deal om de door Hamas gegijzelde landgenoten terug te halen.

Blinken zou zijn Midden-Oosten-reis woensdag vervolgen met een bezoek aan Jordanië, maar die afspraak is op het laatste moment afgezegd. Het is niet bekend waarom.

Bij het hotel van Blinken in Tel Aviv werd dinsdag gedemonstreerd.
Foto Jack Guez/AFP
Blinken heeft een ontmoeting gehad met premier Netanyahu. De foto is vrijgegeven door de Israëlische regering.
Haim Zach/EPA



Liveblog
Crisis in het Midden-Oosten


Israëlische politie pakt opnieuw zeven Israëliërs op, nu op verdenking van beramen aanslag