Bliksemrechtszaak tegen vermeende smokkelaars leidt de aandacht af van de rol van Griekse kustwacht

Reportage

Scheepsramp Vijf dagen na de scheepsramp met de migranten is het Zuid-Griekse stadje Kalamata al het toneel van een eerste rechtszaak.

Demonstranten in Athene.
Demonstranten in Athene. Foto Louisa Gouliamaki/AFP

Een voor een dalen de advocaten maandagmiddag af van de marmeren trap van de rechtbank in Kalamata. „Mijn cliënt is 21, een jongen nog, hij moet steeds huilen”, zegt Athanasios Iliopoulos op het gazonnetje voor het gebouw. Zijn collega Dimitris Drakopoulos zegt dat zijn cliënt een tolk had moeten hebben toen hij zijn getuigenis aflegden. Was die er dan niet? „Het zou wel moeten”, herhaalt Drakopoulos.

Vijf dagen na de scheepsramp met de migranten buiten de kust van het schiereiland Peloponnesos is het Zuid-Griekse stadje Kalamata al het toneel van een eerste rechtszaak. De beklaagden zijn negen Egyptenaren tussen de 21 en 31. Zij behoorden tot de 104 overlevenden van de ramp met het schip, dat tussen de 400 en 800 mensen vervoerde. Na de vondst van nog twee lichamen op maandag zijn er inmiddels tachtig slachtoffers geborgen.

De Egyptenaren zijn door negen andere opvarenden, uit Syrië en Pakistan, aangewezen als de smokkelaars. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, het veroorzaken van schipbreuk en het in gevaar brengen van mensenlevens. Volgens hun advocaten waren de beklaagden ‘gewoon’ passagiers op het rampschip, te midden van de honderden anderen op zoek naar een beter leven in Europa, en zijn ze onschuldig. Dinsdag krijgen zij de kans om hun kant van het verhaal te vertellen.

Andere schuldvraag

Of ze nou veroordeeld worden of niet, de bliksembeschuldiging leidt de aandacht af van een andere schuldvraag. Die vraag betreft de Griekse kustwacht: wat wist zij, op welk moment? Wat deed ze precies? En wat liet ze na?

Tot nu toe blijft er weinig overeind van de verdedigingslinie van de Griekse autoriteiten. Die luidde: de migranten wilden niet door ons geholpen worden, we hebben geen touwen naar hen gegooid, en ze waren bovendien onderweg naar Italië.

Dat de kustwacht wel degelijk touwen gegooid heeft, werd vrijdag al toegegeven door een woordvoerder van de Griekse interim-regering. Volgens overlevenden zou het verslepen van het schip er zelfs aan bijgedragen hebben dat het kapseisde. Het valt in het algemeen op dat de verhalen van de overlevenden sterk verschillen van wat de autoriteiten zeggen.

Dat de migranten niet geholpen wilden worden, wordt betwist door de ngo Alarm Phone, een netwerk van activisten die een hotline beheren voor migrantenboten in nood. De organisatie meldde dat mensen aan boord uren voor de ramp zeker twee keer om hulp gesmeekt hadden, waarna Alarm Phone de Griekse autoriteiten waarschuwde.

Dat het migrantenschip nog voer, laat staan naar Italië, werd zondag ontkracht door de BBC en het Griekse medium News 24/7. Beide media onthulden onafhankelijk van elkaar dat het schip al zeven tot elf uur stillag voordat het kapseisde. De BBC kwam tot deze conclusie op basis van de locaties van te hulp schietende schepen op MarineTraffic, een website die de bewegingen van schepen bijhoudt; News 24/7 baseert zich op gegevens van de havenautoriteit van Kalamata.

Overlevenden na de scheepsramp.
Foto Stelios Misinas/Reuters

Maandagmiddag bleef de Griekse kustwacht, in reactie op deze publicaties, volhouden dat het schip wel degelijk nog voer totdat het zonk. Vanaf het moment dat het schip ontdekt werd tot aan de schipbreuk, vijftien uur in totaal, zou het in totaal nog dertig zeemijl (55,5 kilometer) afgelegd hebben.

En dan was er nog de vraag of de kustwacht meer had moeten doen om het enorme verlies van mensenlevens te voorkomen. Ook daarover komt steeds meer belastende informatie naar buiten. Zo publiceerde de Griekse krant Efimerida ton Syntakton (‘Krant van de Redactie’) over de olietanker Faithful Warrior, die de kustwacht uren voor de schipbreuk al gewaarschuwd had dat de boot „gevaarlijk schommelde door overbezetting op alle dekken”. In haar officiële verslag maakt de kustwacht geen melding van deze waarschuwing.

De advocaten van de Egyptische beklaagden zetten in hun verdediging flink in op de rol van de kustwacht. Hoe kan hun cliënten bijvoorbeeld verweten worden dat ze de schipbreuk veroorzaakt hebben als zou blijken dat de kustwacht hier een doorslaggevende rol in speelde? Voordat die vraag een sluitend antwoord gekregen heeft, is de zaak al in volle gang.

Grieks backgammon

Dat de haven van Kalamata vijf dagen eerder het decor was van wanhopige mensen op zoek naar hun familieleden, is maandagavond alleen nog te merken aan Italiaanse tv-journalisten die hun kruisgesprekjes met de studio uitvoeren met op de achtergrond de Taigetos-bergrug en lng-tankers op zee. Kinderen basketballen in het gemeentelijke Spoorwegpark, ouderen spelen op een terras een potje tavli (Grieks backgammon).

Nabestaanden van vermisten.
Foto Yannis Kolesidis/ANP

Direct na de ramp moest locoburgemeester Giorgos Favas op stel en sprong opvang regelen voor de 104 overlevenden. Gelukkig, zegt hij, werd hij hierbij geholpen door de burgers van zijn stad, die massaal eten, kleren en schoenen kwamen brengen. „Ze waren erg met die mensen begaan, nadat ze op tv hadden gezien wat er was gebeurd.” De kustwacht, stelt Favas, stond voor een zware taak, maar heeft het goed gedaan.

Favas is verbonden aan regeringspartij Nea Dimokratia, bekend om haar harde opstelling tegen migratie en steun voor de illegale pushbacks op zee. Maar als je met zo’n tragedie geconfronteerd wordt, zegt hij, telt alleen medemenselijkheid. „Dat gaat boven partijvoorkeur.”

Lees ook: ‘Vergeef me als er iets gebeurt’, was het laatste wat Israa Aoun (21) haar man liet weten