Biologen steggelen over het voortbestaan van de Hitler-kever

Biologie Moet een oogloze grottenkever een nieuwe naam krijgen? „In welke andere kringen wordt er nog iets naar Hitler vernoemd?”

De bruine, oogloze grottenkever Anophthalmus hitleri.
De bruine, oogloze grottenkever Anophthalmus hitleri. Foto Michael Munich/Wikimedia Commons

Krijgt de bruine, oogloze grottenkever Anophthalmus hitleri nu tóch een nieuwe naam?

Geen sprake van, oordeelde de International Commission on Zoological Nomenclature (ICZN) afgelopen januari. Al meerdere jaren is in de biologie de discussie gaande of wetenschappelijke namen van soorten die bijvoorbeeld naar racisten of dictators zijn vernoemd veranderd moeten worden. In de botanie lijkt dat te gaan gebeuren: in juli 2024 zal er op een internationaal congres worden gestemd over een voorstel om kwetsende namen te wijzigen, zo meldde tijdschrift Science deze week. Maar in de zoölogie was praten over zulke veranderingen een no go, althans: als het aan de ICZN lag.

Ook andere dierennamen waar aanstoot aan kan worden genomen, zoals die van de vlinder Hypopta mussolinii, zouden volgens de commissie niet veranderd mogen worden. Als wetenschappelijke namen niet stabiel zijn, kun je gigantische verwarring creëren, oordeelde ICZN-commissaris Luis Ceríaco begin dit jaar in het tijdschrift Zoological Journal of the Linnean Society.

Maar eind augustus betoogden diverse biologen in een speciale editie van hetzelfde tijdschrift dat de commissie ten onrechte traditie boven ethiek verkoos. „In welke andere kringen wordt er nog iets naar Hitler vernoemd?” vraagt botanica Estrela Figueiredo zich in een van de artikelen af. „De codes moeten veranderen en meegroeien, net als de rest van de maatschappij.” In tijdschrift Nature stond in april een opiniestuk van vergelijkbare strekking. ICZN verklaart nu ‘open te staan’ voor de publieke opinie, al benadrukt de commissie dat het aanpassen een hele kluif zal worden. Van de ruim 1,5 miljoen dierennamen is naar schatting zo’n 20 procent een eponiem, dus vernoemd naar een (al dan niet echt bestaand) persoon. Dat zou kunnen betekenen dat er in theorie honderdduizenden namen moeten worden aangepast.

Niemand komt uit Afrika

De vraag is wie dat gaat doen. Ceríaco acht zichzelf noch zijn collega’s daarvoor geschikt, citeert Science hem: „We werden aangesteld omwille van onze taxonomische kennis, niet omwille van onze ethische kennis.” De Braziliaanse ornitoloog Marcos Raposo oppert dat het ICZN een diverse commissie voor de taak moet aanstellen, omdat de huidige commissieleden te wit zijn en te veel uit de noordelijke helft van de wereld komen. Niemand van hen komt uit Afrika, terwijl daar wel ruim duizend soorten voorkomen met een eponiem.

Overigens worden niet-wetenschappelijke namen soms al wél aangepast. De Entomological Society of America hernoemde de mot Lymantria dispar bijvoorbeeld van ‘zigeunermot’ naar ‘sponsmot’. Maar omdat dergelijke namen niet zo wijdverspreid zijn als de wetenschappelijke namen, is het aanpassen ervan eenvoudiger.

Hoewel de discussie in beginsel ethisch van aard is, valt ook vanuit biologisch oogpunt wat voor zo’n naamsverandering te zeggen. De ‘Hitler-kever’ bijvoorbeeld wordt tegenwoordig met uitsterven bedreigd omdat neonazi’s er diep voor in de buidel tasten.