Bijterige woordenstrijd tussen broer en zus en wegtikkende diersoorten op Oerol

Recensie Theater

Theaterfestival Oerol Het bos en een open veld op Terschelling zijn tijdens theaterfestival Oerol de uitgelezen locaties voor voorstellingen over verstoorde familierelaties en kwetsbare natuur.

Met ‘Bram’ presenteren Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen (Kompagnie Kistemaker) de biografie van kunstenares ‘Brammetje’ Cox, de oma van Cornelissen.
Met ‘Bram’ presenteren Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen (Kompagnie Kistemaker) de biografie van kunstenares ‘Brammetje’ Cox, de oma van Cornelissen. Foto Geert Snoeijer

Hoe lossen twee verwende, van elkaar vervreemde kinderen hun onderlinge problemen op als hun steenrijke vader hen na zijn dood voor het blok zet? Netelige vraag. Om de erfenis te krijgen (een berg geld en huizen in wereldsteden), moeten ze het eens worden over ‘het Landje’ – het geliefde stukje grond dat zijn eerste aankoop was en dat goed is voor kleurrijke jeugdherinneringen van de kinderen.

Het bos bij West-Terschelling biedt laat op de avond een uitgelezen locatie voor de woordenstrijd tussen broer en zus in We moeten iets met het landje van Theatergroep Suburbia. De acteurs maken er een fijn bijterige dialoog van, waarbij haar idealisme hard botst op zijn pragmatisme. Met veel flair tekent Imke Smit scherp de ongrijpbare zus. Simon Heijmans, ook verantwoordelijk voor de tekst en regie, blijft als ondernemer wat aan de brave kant.

Een surrealistische wending in het verhaal komt als geroepen. Als de broer door een botsing de weg kwijt lijkt, levert dat een ander mens en een komisch intermezzo op. Dat de finale met de oplossing voor hun conflict wat afgeraffeld voelt, wordt teniet gedaan door verbluffende en verrassende lichtkunst (van Jurjen Alkema). Visueel is deze voorstelling erg pakkend.

Textielkunst

Ook Kompagnie Kistemaker richt zich met Bram op verstoorde familiebanden. Op een windstille (en met zonnige dagen bloedhete) open plek in een stuk bos presenteren Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen de biografie van kunstenares ‘Brammetje’ Cox, de oma van Cornelissen. Het Brabantse scheldwoord ‘Bram’ (druktemaker) werd een geuzennaam voor Maria Croonen (1934-1998), die in bescheiden mate furore maakte met haar textielen poppen.

Centraal in haar levensverhaal staat, behalve dat mannelijke kunstbroeders haar niet serieus namen, dat haar man haar verliet en zij zich nauwelijks interesseerde voor haar kinderen, tot aan het punt van verwaarlozing toe. Dat levert een boeiend portret op, van een eigenzinnige vrouw die de moraal en verwachtingen van de tijd en haar omgeving trotseerde.

Om het verhaal levendig te houden ruziën Kistemaker en Cornelissen wat over hun interpretatie van de schaarse feiten, maar de leukste bijdrage komt van geluidenmaker Chris Koopman, die scènes voorziet van bijpassende geluiden, zoals klepperende brievenbussen, een ‘burp’ bij maagpijn en een harde ‘krak’ bij het rechten van een rug.

De soundtrack is een voorbode van de latere fase in het leven van Cox, die voor haar zestigste blind wordt. Haar nieuwe kunstvorm is de audiocollage, veelal met straat- en omgevingsgeluid. Inhoudelijk zwenkt de voorstelling af naar vragen die Kistemaker en Cornelissen zichzelf stellen: wat is goed ouderschap en is kunst maken en ouder zijn wel te verenigen? Het is een onbeantwoordbare kwestie, maar de levensstijl van ‘Brammetje’ Cox geeft voldoende stof tot nadenken.

Duingentiaanblauwtje

Een festival als Oerol op Terschelling is een uitgelezen plek om zorgen over kwetsbare natuur onder de loep te nemen. In Herinner ons organiseert Theatergezelschap Gouden Haas op een open veld een rouwdienst voor verdwenen dier- en plantensoorten, zoals het Duingentiaanblauwtje. Met muziek, dans, zang, verkleedpartijen met pissebeddenpakken, publieksparticipatie en ecologische weetjes wordt de afnemende biodiversiteit aangehaald. Een lichtbalk telt af: elke minuut verdwijnen er soorten.

De vraag wat je als mens moet of kan voelen bij zo’n abstract probleem is een goede. Maar een mogelijk antwoord verzuipt in de veelheid aan vormen. Herinner ons is een lappendeken van aanzetten tot scènes, die weinig diepte of eigen ideeën toevoegen aan een evident brandende kwestie. Lottie de Bruijn zorgt met tegendraadse acties voor een komische component, maar dat is niet genoeg om deze uitvaart memorabel te maken.

Lees ook: Heb je het over ‘De Meeuw’ van Tsjechov dan duikt er op Oerol ook echt een meeuw op