Bijna tweeënhalf jaar celstraf voor complotdenker Micha Kat vanwege opruiing en belediging

Rechtspraak Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar celstraf tegen Micha Kat. Hij heeft aangezet tot geweld tegen de rechtspraak, de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en tegen RIVM-baas Jaap van Dissel.

Micha Kat deed tijdens de coronapandemie opruiende uitlatingen op het online platform Red Pill Journal.
Micha Kat deed tijdens de coronapandemie opruiende uitlatingen op het online platform Red Pill Journal.

Foto Nicole van den Hout/ANP

Complotdenker Micha Kat heeft een celstraf van 28 maanden opgelegd gekregen vanwege opruiing en bedreiging. Dat vonnis is dinsdagmiddag uitgesproken in de rechtbank in Den Haag, blijkt uit een persbericht. Kat en zijn advocaat Thijs Stapel waren zelf niet in de rechtszaal aanwezig. De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat de 60-jarige complotdenker vier jaar achter de tralies wilde zien.

In door duizenden mensen bekeken YouTube-filmpjes zette Kat onder meer aan tot geweld tegen de rechtspraak en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, waar volgens complotdenkers een satanisch pedofielennetwerk actief zou zijn geweest. Rechters noemde hij „targets”. In dezelfde video zei hij: „We moeten ze kapotmaken. Het volk moet nu terugslaan. En dan druk ik me nog heel vriendelijk uit.” Volgens de rechter nam de voormalig journalist, onder meer voor NRC, voor lief dat mensen zijn woorden letterlijk zouden nemen.

Ook dat RIVM-baas Jaap van Dissel tijdens de coronacrisis de klok rond beveiliging nodig had, wordt Kat aangerekend. In een van de uitzendingen van Red Pill Journal, een praatprogramma dat Kat maakte met de eerder veroordeelde Joost Knevel en Wouter Raatgever, had hij opgeroepen tiewraps te kopen en vervolgens onder meer Van Dissel van straat te trekken. „Ondervraag ze daarna, met een klein beetje druk.” In Red Pill Journal werd ook Van Dissels privéadres gedeeld.


Lees ook: Niet eerder eiste het OM zo’n zware straf tegen een complotdenker

Voorarrest

De in Eindhoven getogen Amsterdammer zit inmiddels alweer anderhalf jaar deels in voorarrest in de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel. Kat is op de zogeten GVM-lijst geplaatst, gedetineerden met een vlucht- of maatschappelijk risico, waardoor hij veel beperkingen heeft. Een contactverbod met de media is daar één van. De dagen die Kat in Krimpen in voorarrest aan den IJssel doorbracht, worden van de hem opgelegde celstraf afgetrokken.

Micha Kat is misschien wel de meest beruchte complotdenker van Nederland. Hij staat in rechtbanken bekend om zijn eloquente — maar ongefundeerde — tirades tegen rechters, bestuurders en andere overheidsfunctionarissen. De straf die hem dinsdag is opgelegd prijkt onderaan een cv vol eerdere veroordelingen. In 2012 moest Kat vanwege een bommelding bij het ministerie van Veiligheid en Justitie vier maanden de cel in. In 2015 kreeg hij tien maanden celstraf omdat hij voormalig NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff ervan had beschuldigd een pedofielennetwerk te beschermen.