Bijna drie keer zoveel explosies in Nederland als vorig jaar

Een woonhuis in Almere, een restaurant en een bedrijfspand in Den Haag, een woning in Dordrecht en de portiek van een wooncomplex in Rotterdam. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag schrikten omwonenden op zeker vijf plaatsen in Nederland op van explosies in hun buurt. Voor zover bekend vielen er bij deze ontploffingen geen gewonden, maar de trend is al lange tijd zichtbaar.

Vlak voor het einde van het kalenderjaar is het aantal incidenten met ontploffingen in Nederland al bijna drie keer zo hoog als in 2022. De meeste explosies vonden plaats in de regio Rotterdam, gevolgd door Amsterdam en Den Haag.

Tot 1 december waren bij de Nederlandse politie 622 explosies bekend, zo stelde een woordvoerder zaterdagochtend tegen het ANP, nadat de NOS hier vrijdagavond over had bericht. In heel 2022 werden in Nederland 228 explosies geregistreerd.

Aanslagen in Vlaardingen

Onder de Rotterdamse registraties van ontploffingen valt ook de recente reeks aanslagen in Vlaardingen. Daar was donderdagnacht het onroerend goed van een Vlaardingse loodgieter voor de zevende keer dit jaar het vermoedelijke doelwit van een aanslag. De man zelf is al enige tijd ondergedoken. De woning van de loodgieter was al grotendeels dichtgespijkerd vanwege een eerdere ontploffing, een week eerder. Zowel zijn woning als enkele bedrijfspanden waren dit jaar doelwit van aanslagen. Het motief van de daders is onbekend.

De politie maakte zaterdag bekend dat vrijdagavond een 17-jarige Rotterdammer als tweede verdachte is aangehouden in het onderzoek in Vlaardingen, zo meldt het ANP. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de explosie aan de Gretha Hofstralaan op dinsdag. Hij was vrijdag in het gezelschap van een 16-jarige jongen toen hij werd gearresteerd. Die had een vuurwapen bij zich, waarop ook hij is aangehouden. Onderzocht wordt of hij mogelijk ook iets met de ontploffingen te maken heeft. Eerder had de politie al een 26-jarige Rotterdammer aangehouden in verband met deze zaak.

De politie bespeurt een duidelijke trend in Nederland, waarbij explosieven dienen als intimidatiemiddel in het criminele milieu. De conflicten doen zich voor in verschillende criminele circuits, van drugshandel tot handel in illegale kleding. Ook worden explosieven ingezet bij pogingen om mensen af te persen, aldus de politie tegenover het ANP. „En we zien ook copycatgedrag, bijvoorbeeld bij conflicten in de relationele sfeer.”

Zelfgemaakte explosieven

Het Landelijk Forensisch Coördinatie Team (LFCT) van de politie, dat het aantal incidenten met explosieven bijhoudt, stelde afgelopen zomer dat onder meer in Rotterdam steeds vaker zelfgemaakte en zwaardere explosieven worden gebruikt, onder meer met flitspoeder.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb legde eerder dit jaar een verband tussen het grote aantal explosies in zijn stad en het aantal onderschepte drugstransporten. In de stad zouden veel aanslagen worden gepleegd door jonge criminelen waarop de politie weinig zicht heeft. Zij zouden explosieven neerleggen in opdracht van „grote criminelen”, zei criminoloog Henk Ferwerda eerder dit jaar in een interview met NRC.



Leeslijst