De twee boeren die maandagavond werden gearresteerd op verdenking van het blokkeren van de snelweg en het storten van afval op de A50 bij Beekbergen, zijn vrijdagmiddag op last van de rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland op vrije voeten gesteld.
De rechter oordeelt dat wegens „persoonlijke omstandigheden van de verdachten” de voorlopige hechtenis kan worden geschorst. De verdachten, een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek, moeten zich wel melden bij de reclassering.
De officier van justitie wilde dat de boeren, die werden opgepakt bij gewelddadige boerenprotesten, langer zouden blijven vastzitten. Het Openbaar Ministerie en politie hebben afgelopen woensdag afgesproken dat ze strenger gaan optreden tegen gewelddadige en illegale demonstranten.
Lees ook
Boeren- en klimaatdemonstranten niet onder de indruk van aangekondigde hardere aanpak politie en justitie
Spanningen
De gevangenhouding van de twee boeren leidde tot oplopende spanningen in de regio. De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, zag zich woensdagavond genoodzaakt een noodbevel af te kondigen voor de hele gemeente. Met dat bevel kan de politie optreden tegen relschoppers, wegen afsluiten, plekken ontruimen en samenscholingen verbieden. Mensen die niet meewerken, kunnen worden aangehouden. De speciale ordemaatregel werd noodzakelijk geacht omdat de politie via chatgroepen van boeren op socialemediakanalen vaststelde dat een bestorming van het hoofdbureau in Apeldoorn werd beraamd. Die bevrijdingsactie bleef uit.
Advocaat Pieter Pel uit Hattem, die de 39-jarige verdachte boer bijstaat, zegt dat de boeren zijn vrijgelaten omdat ze allebei een drukke melkveehouderij moeten runnen. „Mijn cliënt werkt zeventig à tachtig uur in de week en ook zijn vrouw heeft een baan om het hoofd boven water te kunnen houden. Er staat een heel jong bedrijf op de tocht als je deze man nog langer vasthoudt.”
Omdat „de actie in de buurt was”, had de verdachte boer volgens zijn advocaat ondanks de drukke werkzaamheden toch de tijd gevonden om maandagavond een snelweg te blokkeren. „De politie spreekt wel van gecoördineerde acties, maar mijn cliënt werd gewoon opgeroepen in een appgroep en wist ook niet waar hij in verzeild raakte. Zo geolied is het allemaal niet”.
Lees ook
Tijdens het boerenprotest in Arnhem is het de boeren vooral om het signaal te doen