Bij Osees lijkt het alsof alle glasbakken van Rotterdam gelijktijdig worden geleegd

Recensie Muziek

Rock In een uitverkochte Maassilo liet rockband Osees zien hoeveel diepgang hun enorme oeuvre heeft. En midden in een nummer haalde zanger-gitarist John Dwyer bier voor de rest van de band.

Osees-zanger-gitarist John Dwyer tijdens het optreden in de Maassilo Rotterdam
Osees-zanger-gitarist John Dwyer tijdens het optreden in de Maassilo Rotterdam Foto Kamil Parzychowski/ The Buried Herald

Het ruikt naar zweet in de uitverkochte Rotterdamse Maassilo, van de pit tot aan de plee. Terwijl de lichamen op en neer stuiteren en stagedivers zich op de massa storten, neemt John Dwyer zijn aanvalspositie in. De zanger-gitarist van Osees – zoals altijd gekleed in een afgeknipte spijkerbroek en wit hemd – doet een grote pas naar voren en zakt langzaam ineen totdat hij in een soort voorwaartse spagaat vlak boven het podium hangt. Hij heeft zijn gitaar zó strak om zijn nek gesnoerd dat de snaren nét niet zijn roodbruine kuif en snorharen raken. De knoppen van zijn versterker zijn zo ver mogelijk open gedraaid, de treble zelfs tot standje elf.

Iedereen weet: dit is de aanvalsmodus.

Zodra Dwyer – wild headbangend – zijn instrument te lijf gaat, klinkt tergend schelle white noise die normaal gesproken uit sneeuwende tv’s stroomt. Trapt hij weer een ander distortionpedaal in, dan lijkt het alsof alle glasbakken van Rotterdam gelijktijdig worden geleegd. De zaal gaat los, en de zanger is tevreden: „Thank you Dutch people. I like it.”

Dwyer en zijn band Osees (waarvan hij de naam op alle mogelijke manier spelt) gelden als vaandeldrager van de psychedelische garagerock die de laatste vijftien jaar in Californië is komen opborrelen en waarvan alle vertegenwoordigers (Ty Segall, Mikal Cronin) dezelfde ontwikkeling hebben doorlopen: ze beginnen met hard en simpel raggen, krijgen steeds meer diepgang én blijven belachelijk productief.

Geheime wapen

Deze week verschijnt het 26ste Osees-album Intercepted Message. In het immense oeuvre zijn, net als tijdens de show van woensdag, talloze stromingen versmolten: furieuze punk, zoete synthpop, experimentele progrock, uitgesponnen hippiejams en chaotische noise. De enige constante factor is de karakteristieke stem van Dwyer, even hyperactief en licht ontvlambaar als zijn karakter. In de coupletten ratelt hij als een op hol geslagen sportcommentator, in de refreinen slaakt hij uitsluitend kolderieke cheerleaderkreetjes en -gilletjes waarbij hij de microfoon opeet. Na een kwartier bukt hij voorover, grist een telefoon uit de handen van een filmende fan, doet alsof hij belt, en schreeuwt dan tegen het publiek: „Ik heb al jullie moeders aan de lijn! Fucking behave!”

Het geheime wapen van Osees is de dubbele drumbezetting. Helemaal vooraan op het podium zitten Paul Quattrone en Dan Rincon gebroederlijk naast elkaar te meppen. Soms geven ze elkaar de ruimte en mag één van de twee zich in het zweet roffelen, maar meestal drummen ze samen exact dezelfde partij wat behalve een onweerstaanbare groove ook een prachtig ballet van simultaan rondzwaaiende armen oplevert.

Ze krijgen loon naar werk. Midden in een lange instrumentale jam stapt Dwyer van het podium om bier voor ze te gaan halen. Als hij de flesjes op hun trommels zet, drumt het duo gewoon door.

Osees – Levitation Sessions

https://www.youtube.com/watch?v=ttQeHu-4e94