Bij noodlijdend Blokker blijkt de geldkraan al wekenlang dicht

Huishoudketen Blokker heeft al wekenlang geen toegang meer tot nieuw kapitaal. Eerder werd bekend dat eigenaar Mirage zocht naar een nieuwe geldschieter voor als de huidige kredietlijn eind deze maand afloopt. Naar nu blijkt, speelt dat probleem al veel langer, omdat ook de huidige financier al zeker sinds eind januari weigert om nog geld in de verlieslijdende keten te steken.

De huidige kredietlijn van Blokker stamt uit het najaar van 2022, toen het bedrijf voor de financiering zijn toevlucht zocht een durfinvesteerder uit Londen, genaamd Hilco Capital. Maar toen Blokker daar begin dit jaar aanklopte om – binnen de bestaande afspraken – 4,2 miljoen te lenen, weigerde Hilco dat verzoek. Daardoor kreeg de keten te maken met een „acuut financieringstekort”.

Voor Blokker was de afwijzing reden om een kort geding aan te spannen, om zo het bedrag van 4,2 miljoen euro alsnog af te dwingen. De rechtbank in Amsterdam koos daarin echter de zijde van geldschieter Hilco, een durfinvesteerder uit Londen. Hoewel de uitspraak eind januari al werd gedaan, is het vonnis pas afgelopen vrijdag gepubliceerd.

Blokker heeft het financieel al jaren lastig. De huishoudketen, eigendom van de Mirage Retail Group, leed in tien jaar tijd het ene miljoenenverlies na het andere. In Het Financieele Dagblad schatte eigenaar Michiel Witteveen begin dit jaar dat bij het bedrijf „wel een miljard euro” is verdampt. Daardoor zijn nauwelijks nog financiële reserves over.

Kritieke situatie

Uit het jaarverslag, dat begin februari verscheen, werd al duidelijk hoe kritiek de situatie is. Mirage schreef dat het binnen enkele maanden een nieuwe geldschieter moest vinden, omdat de kredietlijn bij Hilco op 21 maart afloopt. Bij zo’n leenfaciliteit kan Blokker op elk moment aankloppen om – tot een bepaald bedrag – te lenen of af te lossen. Dat geld is nodig om de winkelvoorraden voor later dit jaar te financieren. Zonder nieuwe financier komt het voortbestaan van het bedrijf in gevaar, aldus het jaarverslag.

De vrijdag gepubliceerde uitspraak laat nog scherper zien hoe hevig Mirage momenteel puzzelt met miljoenen. Zo wordt verwezen naar een prognose van Blokker uit november vorig jaar, waaruit blijkt dat Blokker eind januari rekende op een kapitaaltekort van 15 miljoen euro. Aanvankelijk wilde Mirage dat gat dichten door Intertoys te verkopen, het andere dochterbedrijf. Toen die transactie op het laatste moment afketste, was terstond een andere oplossing nodig.


Lees ook
Voortbestaan Blokker mogelijk in gevaar als de keten niet snel nieuw kapitaal vindt

Een Blokker-winkel in Zaandam.

Zo schikte Mirage met de curatoren van elektronicaketen BCC en discounter Big Bazar – twee bedrijven die ooit onderdeel waren van de groep maar inmiddels failliet zijn. Dat levert volgens het concern in totaal 3,3 miljoen euro op. Daarnaast ontving Mirage 6 miljoen aan dividend van Intertoys. Ook nam die speelgoedketen voor 2,5 miljoen euro aan voorraad van Blokker over.

Daarnaast vond Mirage een andere manier om het tekort terug te dringen: door tijdelijk te stoppen met de schuldbetalingen aan de Belastingdienst. Veel winkelketens kregen in de coronapandemie – bij wijze van steun – uitstel van belastingen. Bij Mirage staat daarvan nog 28,7 miljoen euro open. De groep is in heronderhandeling over de aflossingsregeling, waardoor de betalingen tijdelijk zijn opgeschort, aldus topman Ynse Stapert.

Door al die ingrepen wist Mirage het kapitaaltekort fiks terug te dringen. En met de 4,2 miljoen euro van Hilco zou de financiering dan rond zijn, zo betoogde Mirage voor de rechter. Volgens het concern was er voor de geldschieter ook geen reden het verzoek te weigeren: het gewenste bedrag paste binnen de limieten van de gemaakte afspraken.

Niet overtuigd

Hilco vond die rekensom minder overtuigend. De investeerder vond dat Mirage onvoldoende bewijs kon leveren dat de schikkingen en de afspraken met de Belastingdienst ook daadwerkelijk waren gemaakt. Bovendien twijfelde Hilco of 4,2 miljoen genoeg was om het gat te dichten en of Blokker dat geld vervolgens ook zou kunnen terugbetalen. De rechtbank ging mee in dat verweer.

Om de nieuwe schulden bij Hilco af te kunnen lossen, zou Blokker een nieuwe geldschieter moeten vinden, aldus de rechter. En hoewel accountantskantoor Ernst & Young, dat de zoektocht begeleidt, „optimistisch van toon” was over het proces, is het volgens de rechter „maar zeer de vraag” of Blokker de gewenste miljoenen kan afbetalen.

Gevraagd naar de uitspraak laat topman Ynse Stapert weten dat Mirage er ook na het kort geding niet meer in is geslaagd Hilco te overtuigen en dat de investeerder sindsdien geen geld meer heeft uitgekeerd. Voor het tekort is een andere oplossing gevonden: Blokker heeft de Belastingdienst gevraagd om tijdelijke uitstel van btw-betaling over het vierde kwartaal.

Door die noodgreep stijgt de schuld bij de fiscus met nog eens 7,5 miljoen, laat Stapert weten. Over zowel de coronaschuld als de uitgestelde btw zijn de onderhandelingen over een terugbetaalregeling volgens hem „bijna afgerond”. Op de inhoud van de afspraken wil hij desgevraagd niet ingaan, zolang de uitkomst nog niet definitief is.

Naast een nieuwe geldschieter heeft Mirage sinds kort nog een andere oplossing voor Blokker: eind vorige maand werd duidelijk dat het concern ook kijkt naar een mogelijke verkoop. Ook voor het distributiecentrum in Geldermalsen – dat in een aparte vennootschap zit – zoekt Mirage een koper. Uiterlijk begin mei verwacht Stapert meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van Blokker.

Voor die tijd wacht alvast een andere deadline: deze donderdag loopt de kredietlijn bij geldschieter Hilco af en moet Blokker het geleende kapitaal terugbetalen. Volgens topman Stapert is dat geen probleem: er staat nog maar 1,5 miljoen euro open.