Bij kunstenaar Ansuya Blom blijft wat er in het binnenste van de ander omgaat een mooi mysterie

In 1828 werd Kaspar Hauser in de straten van Neurenberg (Duitsland) gevonden met een briefje in zijn hand. Daarop stond dat hij had leren lezen en schrijven, maar nooit eerder met de buitenwereld in contact was geweest. Kaspar was zijn leven lang opgesloten geweest. De beschrijving van de medisch wetenschapper die hem onderzocht, trof Ansuya Blom: „Dat deze mens [daß Dieser Mensch] niet gek of dom is, maar duidelijk op de meest hopeloze manier met geweld is verwijderd van elke menselijke en sociale opvoeding, opgevoed als een halve wilde, maar niet kan worden overgehaald om fatsoenlijk voedsel te eten, maar alleen van zwart brood en water leeft.”

Bij de nauwelijks sprekende Kaspar was het makkelijk geweest om hem als wilde af te schilderen, maar dat doet de wetenschapper geenszins. Wat blijft er van de mens over als je de beschaving wegstript? Wat maakt een mens? Deze vragen houden kunstenaar Ansuya Blom (1956) al meerdere decennia in haar greep. Haar fascinatie voor de innerlijke psyche in relatie tot de buitenwereld is helder voelbaar bij de werken op haar tentoonstelling … daß Dieser Mensch … in Landhuis Oud Amelisweerd.

Zo staan op de eerste verdieping van het landhuis lage tentoonstellingstafels in kronkelende lijnen opgesteld in de verschillende kamers van het pand, slechts afgescheiden door de muren van de kamers. Ze speelt hiermee met binnen en buiten en het doet tegelijkertijd denken aan de fysieke binnenwereld die ook een terugkerend thema vormt in haar werk: dat van onze organen en ingewanden. Het landhuis lijkt mee te doen: het historische muurbehang is bedekt met een dunne laag gaas ter bescherming, alsof de huid van het huis zich verschuilt.

Video Misty Man op expositie …daß dieser Mensch… van Ansuya Blom in Landgoud Oud Amelisweerd.
Foto Gert Jan van Rooij

Introspectie

De tentoonstellingstafels zijn zo laag dat het je dwingt tot een onnatuurlijke houding, waarbij het hoofd diep naar beneden moet worden gebogen. Deze fysieke houding lijkt – naast het bekijken van de tekeningen – uit te nodigen tot introspectie in de eigen ziel en lichaam. Op een met grafiet bewerkte ondergrond liggen werken uit de gelijknamige serie tekeningen … daß Dieser Mensch …, waarmee Blom startte in 1988. Ze mixt beelden van organen met kronkelende lijnen die een innerlijke chaos of energie lijken te verbeelden.

Naar welke innerlijke chaos zouden de tekeningen refereren? Daar geven de videowerken mooi uiting aan. Zo roept de korte film Hither come home on me (2007) associaties op van een persoon met pleinvrees. In zwart-wit zien we hoe een persoon zijn pak aantrekt en er zenuwachtig aan plukt, terwijl een alwetende verteller zijn maten opsomt. Zodra de man buiten is, blijft de camera soms dicht op de bakstenen muren, wat de suggestie wekt dat het personage zich angstvallig tegen de gebouwen drukt.


Lees ook
Kinderboek over Kaspar Hauser

Portret van jeugsauteur Kristien Dieltiens, bij haar thuis in Beernem, België.

Om de grote vraag te benaderen ‘wat een mens maakt’, verwijst Blom in haar werk veelvuldig naar filosofen, schrijvers, inheemse Amerikanen en muzikanten. Dat maakt het soms wat intellectualistisch. Maar wie daar doorheen prikt, ziet een dieperliggende schoonheid schuilgaan. Met als hoogtepunt de video Misty Man (2024). Dit recente werk is opgebouwd uit meerdere elementen, zoals een jonge zwarte man achter een met prikkeldraad overtrokken muur, die herhaaldelijk neervalt in het gras. Is hij opgesloten? Wordt hij neergeschoten, of laat hij zich vallen?

Tegelijkertijd wordt er een brief gedeclameerd van een moeder die bij de instanties aandringt om haar zoon op te pakken, omdat hij haar heeft bestolen. „Hij is niet te vertrouwen”, zegt ze. En dan zijn er nog de historische beelden van een communie in Suriname uit Bloms fotoarchief, die ze met digitale montage in elkaar laat overvloeien, wat een vervreemdend effect geeft.

Op het einde van Misty Man zoomt de camera in op een jongen in wit communiepak tot zijn ogen pixelig worden. Je kunt nog wel zo goed kijken, maar wat er in het binnenste van de ander omgaat, blijft een mysterie. Wat rest zijn onze herhaaldelijke pogingen tot begrip omtrent de ware aard van het beestje.