Bij erotische wraakthriller ‘Femme’ hoop je zowel op een happy end als op een bloedbad

Gewezen kindacteur George MacKay – 32 jaar, getrouwd, twee kinderen – is een kei in het spelen van met hun identiteit worstelende gays. In Pride was hij mijnwerkerszoon Joe die thuis niet uit de kast durft te komen, in True History of the Kelly Gang een woeste outlaw in travestie. Zijn nervositeit kan aandoenlijk zijn, maar in thriller Femme zet hij dat om in dreigende agressie.

Zijn Preston is een welbekend type uit het gay drama: de geblokkeerde nepmacho die zijn homoseksualiteit ontkent en wiens resulterende frustratie periodiek overkookt in geweld. MacKay speelt deze Preston griezelig intens, met strakke kaken en verkrampte vuisten. Seks is bij hem een kwestie van dominantie en onderwerping. Homofobie die voortkomt uit zelfhaat: ‘potenrammer’ Preston kan je beter vermijden.

In Femme heeft Jules, knap gespeeld door Nathan Stewart-Jarrett, dan ook een bijzondere reden om met hem aan te pappen. In zijn queer-nachtclub is Jules de gevierde dragqueen Aphrodite Banks. Zij koopt ’s nachts na een optreden sigaretten en kruist het pad van bajesklant Preston en zijn maatjes. Als die haar uitjoelen, trekt ze wat overmoedig Prestons heteroseksualiteit in twijfel, waarna zij in elkaar wordt getimmerd.

Maanden later maken zijn huisgenoten zich zorgen over Jules, die na de aanval dichtklapte en zich opsluit met videogames. Waagt Jules zich weer eens in een gay sauna, dan treft hij een glurende Preston, die broeierig van zich afbijt bij avances. Hij herkent Jules zonder make-up en pruik niet, die ziet een kans op wraak; hij wil stiekem een sekstape van Preston opnemen en op sites plaatsen die hypocriete kasthomo’s ‘outen’.

Maar dan moet hij wel sjans krijgen met Preston, en zo begint een zinderend kat-en-muisspel waarbij ze doordringen in elkaars levens. Jules gaat uit met Prestons brute vrienden, Preston lijkt zich in Jules’ milieu te ontspannen en met zichzelf in het reine te komen. Maar wat als hij ontdekt wie Jules echt is?

Het blijft heel spannend, ook omdat Jules’ intenties veranderlijk en ambivalent zijn en de machtsbalans kantelt: wie is wiens ‘little bitch’? Stewart-Jarretts emotionele spel biedt een effectief tegenwicht tegen de verkrampte tijdbom Preston. Wil Jules hem nog wel in de val lokken of valt hij voor Preston? Verandert diens wraakmissie in een bekeringspoging? Of ervaart hij een pervers opwindend soort herbeleving als hij Prestons ‘little bitch’ speelt? En Preston, valt hij wel te hervormen?

Met hoofdpersonages die transformeren verdraagt erotische thriller Femme zowel een happy end als een bloedbad. Kijkt u zelf maar wat het wordt.