Big Bazar wil Belgische filialen verkopen om lopende schulden af te lossen

Uitverkoop Volgens Big Bazar is de deal bijna rond. Het zou gaan om tien Belgische vestigingen die in de verkoop worden gedaan.
De totale schuld van de onderneming loopt waarschijnlijk in de tientallen miljoenen.
De totale schuld van de onderneming loopt waarschijnlijk in de tientallen miljoenen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De noodlijdende koopjesketen Big Bazar wil zijn Belgische vestigingen verkopen. Dat meldt het bedrijf vrijdag tijdens een rechtbankzitting in Leeuwarden, aldus persbureau ANP. Met het geld dat die verkoop moet opleveren, hoopt Big Bazar de rechter zover te krijgen het bedrijf meer tijd te geven een dreigend faillissement te voorkomen. Eerder weigerde de rechtbank al eens om zo’n afkoelperiode af te roepen. Volgens Big Bazar is de deal, die tien Belgische vestigingen betreft, bijna rond. In totaal heeft het bedrijf meer dan honderd winkels.

Big Bazar moet de komende weken 3,5 miljoen euro ophoesten om aan zijn lopende verplichtingen – hoofdzakelijk de huur van winkelpanden – te kunnen voldoen. Hoeveel geld Big Bazar hoopt op te halen met de verkoop van de winkelpanden is nog niet duidelijk. De totale schuld van de onderneming loopt waarschijnlijk in de tientallen miljoenen.

De verkoop van de Belgische tak wordt misschien wel de laatste keer dat Big Bazar iets in de etalage zet. Sinds augustus is de winkelketen aan het schrapen om in leven te blijven. Afgelopen dinsdag zouden de faillissementsaanvragen van schuldeisers voor de rechter komen. Volgens de advocaat van Big Bazar zou dat zomaar het einde kunnen zijn van het bedrijf. Nipt werd het noodlot afgewend: de ondernemingsraad kwam op dinsdagochtend met een verzoek om een herstructureringsdeskundige aan te stellen. De rechtbank in Leeuwarden behandelt het verzoek om 15.00 uur op woensdag.

Lees ook Big Bazar sluit twintig winkels in Nederland