Big Bazar sluit 20 Nederlandse filialen als onderdeel financiële reddingsoperatie

Noodlijdend Big Bazar wil ook voor twintig winkels huurverlagingen afdwingen„om het bedrijf gezond te houden”. Over welke winkels het precies gaat is nog niet bekend.
De aangekondigde sluitingen zijn onderdeel van een reddingsoperatie voor een bedrijf dat al een tijdje in zwaar weer verkeert.
De aangekondigde sluitingen zijn onderdeel van een reddingsoperatie voor een bedrijf dat al een tijdje in zwaar weer verkeert. Foto Simon Trel

Winkelketen Big Bazar gaat twintig verlieslatende filialen in Nederland sluiten. Dat zegt directeur Heerke Kooistra tegen persbureau ANP. Ook wil hij voor nog eens twintig winkels huurverlagingen afdwingen „om het bedrijf gezond te houden”. De aangekondigde sluitingen zijn onderdeel van een reddingsoperatie voor het bedrijf dat al enige tijd in zwaar weer verkeert. Over welke winkels het precies gaat, heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt. Voor NRC was Big Bazar maandag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Onder meer prijsstijgingen in de winkelstraten, opgelopen energiekosten en de toegenomen leegstand in sommige winkelgebieden hebben Big Bazar steeds dieper in de financiële problemen geduwd. Volgens Kooistra weigeren de vastgoedeigenaren van de winkelpanden te praten over het openbreken van het huurcontract. Daardoor zag het bedrijf naar eigen zeggen geen andere optie dan het „kiezen van de lelijkere route”: het stoppen met het overmaken van de huur. De directeur hoopt op die manier om de gesprekken met winkeleigenaars te openen. Big Bazar heeft in totaal zo’n 120 vestigingen door heel Nederland.

Afgelopen week vroeg een verhuurder van een van de panden van Big Bazar faillissement aan vanwege achterstallige huur van een pand van Big Bazar in Goes. Het ging toen om 20.000 euro. De eigenaar van het pand in Goes wil volgens Konings ook een einde maken aan de huurovereenkomst.