Biden zoekt balans tussen Israëliërs en Palestijnen

Op aandringen van president Biden ging Israël woensdag akkoord met humanitaire transporten naar Gaza, waar 2 miljoen mensen in benarde omstandigheden opgesloten zitten. De toezegging was het tastbare resultaat van Bidens opzienbarende en deels gefnuikte bliksembezoek aan het Midden-Oosten.

De reis werd al geamputeerd nog voordat Bidens vliegtuig in de VS was opgestegen. De president zou woensdag een bezoek brengen aan premier Benjamin Netanyahu én een topontmoeting van vier uur hebben in Jordanië met de leiders van Jordanië, Egypte en Palestina. Na de dodelijke explosie, dinsdagavond, in een ziekenhuis in Gaza, ging de ontmoeting in Jordanië niet door.


Lees ook
Was het een Israëlische aanval of Palestijnse raket? Dit is er tot nu toe bekend over de explosie bij een ziekenhuis in Gaza

Vrouw tussen brokstukken bij het Ahli Arab-ziekenhuis, woensdagochtend.

Aanvankelijk gingen de Palestijnen ervan uit dat Israël achter de ontploffing zat, waardoor de emoties in de toch al gespannen regio nóg verder opliepen. Vooral in Beiroet was het onrustig. Biden zei bij aankomst in Tel Aviv dat de VS denken dat de explosie is veroorzaakt door een afgezwaaide raket van een Palestijnse groepering.

Twee doelen

Biden had twee doelen met zijn bezoek: Israël steunen en aan de Arabische wereld tonen dat de VS Tel Aviv niet blind volgen en ook oog hebben voor de Palestijnse kant van de zaak. Nu moest hij die twee boodschappen opeens brengen in Israël.

Tijdens een persoonlijk getinte toespraak zei hij tegen de Israëlische bevolking: „U bent niet alleen. De VS zullen altijd naast Israël staan en Israël voorzien van wat het nodig heeft om zich te verdedigen, zoals genoeg munitie voor luchtafweerschild Iron Dome.” Hij beloofde dat hij het Congres zou vragen een ongekend steunpakket voor Israël goed te keuren.

Biden haalde een ontmoeting aan die hij als jonge senator had met voormalig premier Golda Meir (1969-1974). Ze voegde hem toe dat de joodse bevolking zeer gemotiveerd was om voor het behoud van Israël te vechten omdat „we nergens anders heen kunnen”. De VS, zei Biden, gaan ook nergens heen.

over rouwverwerkingPresident Joe Biden Het is alsof er een zwart gat is in het midden van je borst waar je ingezogen bent

Hij stond uitvoerig stil bij het leed van nabestaanden, zowel aan Israëlische als Palestijnse kant. „Als we geconfronteerd worden met rampspoed en verlies, dan moeten we terug naar het begin en ons eraan herinneren wie we zijn”, zei hij. „We zijn allemaal mensen, gecreëerd als evenbeeld van God, met waardigheid, menselijkheid en een doel.” Hij deelde ook ervaringen met rouwverwerking: „Het is alsof er een zwart gat is in het midden van je borst waar je ingezogen bent.” De president had woensdag ook een ontmoeting met nabestaanden van de slachtoffers van de terreuraanslag.

Biden had ook een paar waarschuwingen op zak. Israël, zei hij, is een joodse staat, maar het is ook een democratie. Democratische landen houden zich aan het recht en respecteren in crisissituaties het oorlogsrecht. Hij onderstreepte ook dat Hamas niet spreekt voor alle Palestijnen.

Moeilijke vragen

Er moeten moeilijke vragen gesteld worden over doelen die Israël nastreeft, zei hij. De VS zijn al van meet af aan bezorgd dat Israël overhaast begint aan een inval in Gaza zonder precies te weten wat er met Gaza en haar bevolking moet gebeuren na uitschakeling van Hamas. Ook hebben Amerikaanse militairen erop gewezen dat een inval zal leiden tot een lange en moeizame grondoorlog van huis tot huis.


Lees ook
Bidens dilemma: hoe steun je een havik en geef je ook aan dat er grenzen zijn?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (links) begroet de Amerikaanse president Joe Biden op de luchthaven van Tel Aviv, woensdagochtend.

Biden haakte aan bij de in Israël vaak gehanteerde vergelijking met de terreuraanslagen in de VS van 11 september 2001, aangeduid als ‘9/11’. Gerelateerd aan de omvang van Israël zou je eerder moeten spreken van vijftien 9/11’s, zei hij.

Biden onderstreepte dan ook begrip te hebben voor alles omvattende woede, vergelijkbaar met de woede die de VS voelden na de aanslagen in New York en Washington. Maar hij haalde ook aan dat de VS na 9/11 verblind door woede fouten hebben gemaakt. Woede, zei Biden, is geen strategie.