Biden: keuze voor Harris was m’n beste besluit ooit

De optimistische toekomstvisie van presidentskandidaat Kamala Harris moet deze week centraal staan op de Democratische Conventie in Chicago. Op de eerste avond, maandag, verscheen zij twee keer even op het podium, maar ging het vooral over Joe Bidens presidentschap en zijn prestaties. Elke spreker, van het progressieve Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez tot ex-presidentskandidaat Hillary Clinton, en van autovakbondsleider Shawn Fain tot Bidens eigen vrouw Jill, prees en bedankte hem. Biden zelf sloot met een energieke toespraak de maandagavond af.

Het was niet de avond die Biden een maand geleden voor zichzelf in gedachten had, toen de 81-jarige president nog in de race was voor een tweede termijn. De bijna vierduizend Democratische gedelegeerden die hem in Chicago joelend een staande ovatie gaven, waren hem in de voorverkiezingen toegekomen. Maar onder druk van partijprominenten, donateurs en media die hem te oud en incompetent vonden en een enorme zege voor de Republikeinen vreesden, staakte Biden zijn campagne en droeg de fakkel over aan vicepresident Harris. Nu is zij degene die donderdag afsluit.

Biden was zichtbaar geëmotioneerd nadat hij het blauwe podium opkwam op het liedje ‘(Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher’ van Jackie Wilson. Zijn dochter Ashley Biden introduceerde hem met een lofzang op haar vaders toewijding aan zijn land en zijn gezin. Met een zakdoek depte Biden zijn ogen en snoot zijn neus voordat hij begon aan een toespraak van zo’n vijftig minuten waarin hij tot in detail de successen van zijn presidentschap naliep. Van „de belangrijkste klimaatwet in de geschiedenis” tot de „benoeming van de eerste zwarte vicepresident met Aziatische wortels”.

Hij noemde zijn keuze om Harris mee te nemen naar het Witte Huis „de beste beslissing uit mijn hele carrière”, die bijna 55 jaar duurt. Zij „zal het land verder vooruit leiden”, zei hij. „Onze beste dagen liggen niet achter ons, ze liggen voor ons”. Biden las zijn tekst van een teleprompter en hakkelde nauwelijks. Hij balde zijn vuist toen hij vol in de aanval ging tegen Donald Trump, zijn tegenstander in 2020 en nu die van Harris. Een man „die toen niet, nu niet en nooit niet” president zou moeten zijn.

Gaza blijft een splijtzwam

Even ging de president in op de situatie in Gaza, onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas en een pro-Palestina demonstratie eerder die dag in Chicago. Daarbij schaarde Biden zich ietsje minder voorwaardelijk dan meestal achter Israël. „Die demonstranten op straat hebben een punt. Een heleboel onschuldige mensen worden gedood – aan beide kanten.”

In alle saamhorigheid die de partij deze week wil uitstralen, blijft Gaza een splijtzwam. De Democratische regering blijft geld en zware wapens leveren aan Israël, terwijl een deel van de linkse achterban daar tegen is. Een protest dat volgens sommige berichten wel 100.000 demonstranten zou trekken, was maandag echter kleinschalig. Slechts een paar duizend mensen met Palestijnse vlaggen verzamelden zich in een park bij de partijbijeenkomst en riepen om een „einde aan de genocide”. Toen het protest al was uitgedoofd, bestormde een klein groepje een hek van het conventieterrein. Zes mensen werden gearresteerd.

Biden ging niet in op zijn aftocht, noch op het idee, waar hij volgens ingewijden nog steeds van overtuigd zou zijn, dat hij had kunnen winnen. Wel zei hij: „Ik houd van mijn baan, maar ik houd meer van mijn land.”

„Amerika, ik heb je het beste dat ik in me heb gegeven”, sloot de president zijn toespraak af. De vraag of dat genoeg was en zijn terugtrekking een nieuw Democratisch presidentschap mogelijk maakt, wordt pas in november beantwoord. Dan krijgt Biden pas echt zijn plek in de geschiedenis.

Dit artikel is dinsdag 20 augustus rond 18.15 uur aangevuld met meer uitspraken van Biden over Gaza.