Biden aangekomen in onrustig Noord-Ierland voor kort bezoek

Staatsbezoek Het is al weken onrustig in Noord-Ierland, 25 jaar na het Goedevrijdagakkoord. Dinsdag vond de politie vier pijpbommen. Die worden in verband gebracht met nationalisten die maandag de politie hebben bekogeld met molotovcocktails.

De Britse premier Rishi Sunak verwelkomde de Amerikaanse president Joe Biden dinsdagavond.
De Britse premier Rishi Sunak verwelkomde de Amerikaanse president Joe Biden dinsdagavond.

Foto Kevin Lamarque/Reuters

De Amerikaanse president Joe Biden is dinsdagavond aangekomen in Belfast. Hij brengt een kort bezoek aan Noord-Ierland, waar hij woensdag een reeks afspraken op de agenda heeft staan. Het is al weken onrustig in het land, maar dat was voor Biden geen reden om zijn bezoek af te zeggen, zei hij volgens internationale persbureaus. De president is in Noord-Ierland om te markeren dat 25 jaar geleden het Goedevrijdagakkoord is ondertekend, waarmee een eind kwam aan de gewelddadige strijd tussen katholieke nationalisten en protestantse unionisten.

Het dreigingsniveau in Noord-Ierland was twee weken geleden al verhoogd naar ernstig — waarmee een aanslag zeer waarschijnlijk wordt geacht — nadat een politie-inspecteur was neergeschoten. In Londenderry, zo’n 110 kilometer van Belfast, vond de politie dinsdag vier pijpbommen op een begraafplaats. Dat zijn geïmproviseerde explosieven die de politie in verband brengt met de nationalisten die maandag voor onrust zorgden. Toen bekogelde een groep gemaskerde demonstranten een politiewagen met brandbommen.


Lees ook: De jongeren in Noord-Ierland willen vooruit. Get over it!

Biden werd op het vliegveld van Belfast verwelkomd door de Britse premier Rishi Sunak, met wie hij woensdagochtend weer een ontmoeting heeft. Daarna spreekt de Amerikaanse president met de leiders van de vijf belangrijkste politieke partijen in Noord-Ierland. Biden sluit het bezoek af met een toespraak bij de universiteit van Ulster in Belfast. Hij reist vervolgens door naar Ierland voor een bezoek van drie dagen. Biden zal daar onder meer het parlement in Dublin toespreken en huizen van zijn voorouders bezoeken.

Verdeelde samenleving

Het Goedevrijdagakkoord hield in dat Noord-Ierland bij het Verenigd Koninkrijk bleef horen, maar dat de grenzen naar de Ierse Republiek opengingen. Het zorgde weliswaar voor een eind aan de bloedige strijd, maar de samenleving is nog altijd diep verdeeld. Scholen en wijken zijn voor het grootste deel gesegregeerd en nog altijd zijn er veel katholieke nationalisten die voor een verenigd Ierland zijn, terwijl protestantse unionisten juist bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven.

Nog altijd zijn er kleine groepen die af en toe aanvallen uitvoeren in Noord-Ierland. De politie had eerder gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen tijdens het paasweekend. Er zouden dreigingen zijn geweest van dissidente republikeinen.