Bewoners Rotterdams pand voorlopig niet naar huis na explosie en brand

Bewoners van de portiekflat in de Rotterdamse wijk het Nieuwe Westen waar dinsdagochtend een brand uitbrak na een explosie kunnen voorlopig niet naar huis. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Rotterdam dinsdagmiddag laten weten tegenover persbureau ANP. Het gaat om zo’n veertig bewoners van veertien woningen in het pand.

De brand ontstond dinsdagochtend rond 04.30 uur in een pand aan de Allard Piersonstraat. ,,We zoeken een donker geklede man die wegrende in de richting van de Beukelsdijk”, schrijft de politie op X. De politie gaat ervan uit dat de man het pand opzettelijk binnendrong om daar het explosief te plaatsen en meldt getuigen op zich te melden. Van de dader ontbreekt vooralsnog elk spoor.

Bij de ontploffing en de brand werden twee mensen naar een ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd. Een derde persoon werd ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel. Vorig jaar vonden er twee explosies plaats in dezelfde straat, waarvoor meerdere verdachten werden aangehouden. Een woordvoerder van de politie laat tegenover persbureau ANP weten het ,,onwaarschijnlijk” te achten dat de ontploffing van dinsdag verband houdt met de twee incidenten van vorig jaar.

De geëvacueerde bewoners zijn in een nabijgelegen sporthal opgevangen. De gemeente kijkt of er onderdak voor hen moet worden geregeld. Het lukte NRC dinsdagmiddag niet om de gemeente telefonisch te bereiken.