Betogers bestormen parlement Kenia vanwege belastingverhogingen, doden gemeld

Bij de bestorming van het Keniaanse parlement in de hoofdstad Nairobi zijn dinsdag doden gevallen doordat de politie op betogers heeft geschoten. Dat melden internationale persbureaus. Een verslaggever van persbureau Reuters zegt vijf lichamen te hebben geteld. Een medicus die Reuters citeert spreekt van minstens tien doden. Tientallen anderen raakten gewond en een deel van het parlementsgebouw staat in brand. De betogers wilden de stemming in het gebouw onderbreken; daar stemden parlementsleden voor de invoering van nieuwe belastingverhogingen.

De betogers bestormden het terrein bij het parlementsgebouw aan het einde van de middag. Op sociale media gaan beelden rond van mensen die vlaggenposten aan de muur kapot maken, van ingeslagen ramen en een in brand staande politiewagen. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de demonstranten uit elkaar te drijven, zoals in de afgelopen dagen vaker gebeurde bij demonstraties tegen het belastingbeleid van de Keniaanse regering. Dinsdag heeft de politie dus ook op de demonstrerende massa geschoten.

Duizenden met name jonge Kenianen gaan nu al dagen achter elkaar de straat op om te demonstreren tegen de belastingplannen van de regering van president William Ruto. Nieuwe belastingen op dagelijkse benodigdheden moeten het begrotingstekort van zo’n 80 miljard dollar terugdringen en Kenia „financieel zelfvoorzienend” maken. Het protest zorgde er al voor dat de voorgestelde belasting van 16 procent op brood werd teruggedraaid, maar de demonstranten vinden het niet voldoende – ze zeggen dat die belasting ergens anders weer bovenop komt. Ze willen dat de wet niet doorgaat en, inmiddels, ook dat Ruto aftreedt.

Persbureau Reuters meldt dat het parlement dinsdag met de belastingplannen heeft ingestemd. Nu is het aan de president om de aanpassing goed te keuren. Als hij bezwaren heeft, kan hij het voorstel terugsturen naar het parlement.