Betekent komst Rubio naar Brussel een nieuwe schok voor de NAVO?

Het eerste optreden van Trumps minister van defensie in Brussel zijn ze bij de NAVO nog niet vergeten. Pete Hegseth maakte in februari duidelijk dat Europa in de toekomst moet opdraaien voor zijn eigen conventionele verdediging en dat Oekraïne herstel van zijn oorspronkelijke grenzen wel kan vergeten, evenals NAVO-lidmaatschap op korte termijn. Daarmee zat de schrik er bij de Europeanen goed in. Deze week maakt Trumps minister van buitenlandse zaken, Marco Rubio, zijn debuut.

In de tien weken dat Trump aan de macht is, is er veel vertrouwen verloren gegaan tussen de informele leider van de NAVO en zijn Europese partners. Europa kijkt met argusogen naar de onderhandelingen tussen de VS en Rusland over Oekraïne. Het is ongemakkelijk dat Europa niet aan de gesprekken deelneemt, en, zegt een diplomaat, iedereen vraagt zich óók af of er aan die tafels ook over andere NAVO-kwesties wordt onderhandeld.

Niemand in Brussel is bovendien de aanval van vicepresident JD Vance op de Europese democratie vergeten. Ook de lompe behandeling van president Zelensky in het Witte Huis droeg niet bepaald bij aan een goede sfeer tussen Europa en de VS. En dan maakt Rubio zijn opwachting ook nog eens vlak na Trumps aankondiging over tarieven, waarmee een handelsoorlog tussen de bondgenoten dichterbij komt.

De sfeer in de NAVO wordt omschreven als gespannen. „Het is wel duidelijk dat dit iets doet met het vertrouwen”, zegt een diplomaat, die overigens niet verwacht dat de huidige dip zal leiden tot een scheiding tussen de VS en Europa. De alliantie is hier om te blijven, suste secretaris-generaal Mark Rutte op een persconferentie. „Ik weet dat er harde woorden gevallen zijn. Ik weet dat er bondgenoten zijn die zich zorgen maken over de betrokkenheid van de VS bij de NAVO op langere termijn. Maar de Amerikanen hebben keer op keer gezegd dat ze de NAVO steunen en artikel 5 onderstrepen. Ik ben er absoluut van overtuigd dat deze alliantie blijvend is, mét de VS.”

Liever niet over heffingen

Wat zullen de Europeanen Rubio vertellen? De Europeanen zullen proberen de heffingen zoveel mogelijk buiten de officiële vergaderingen te houden, ook al is iedereen er vol van. Het is een gangbare diplomatieke methode: ruzie over één onderwerp hoeft gesprekken op een ander vlak niet per se te besmetten. Maar een handelsmerk van Trump is juist dat hij graag dossiers met elkaar verknoopt.

Rubio op zijn beurt zal ongetwijfeld herhalen dat de Europeanen hun uitgaven voor defensie moeten verhogen, mogelijk naar 5 procent van het bruto binnenlands product. De eis wordt bij de NAVO vooral als onderhandelingsinzet gezien. Als de NAVO zijn nieuwe plannen voor de verdediging tegen Rusland wil uitvoeren zou 3,5 of 4 procent genoeg zijn. Voor veel Europese landen is 5 procent een onmogelijke opgave. Eénderde van de bondgenoten voldoet nog niet eens aan de huidige norm van 2 procent, al beloven wel steeds meer achterblijvers dat ze sneller dan voorzien proberen de norm te halen.

Rubio zal er naar verwachting ook op aandringen dat de Europeanen hun wapens in de VS blijven kopen. Europa heeft op Hegseths waarschuwing gereageerd met plannen voor het steunen van de eigen defensie-industrie. Hogere Europese uitgaven ziet het Witte Huis graag, maar het nieuwe Europese enthousiasme over defensie mag niet ten koste gaan van de Amerikaanse industrie.

De Europeanen verwachten en hopen dat Rubio onomwonden steun aan de NAVO zal betuigen en zullen de VS waarschuwen niet te veel weg te geven in de onderhandelingen over Oekraïne. Er is maar een manier om die tot een goed einde te brengen, heet het in Brussel: steun voor Oekraïne en druk uitoefenen op Rusland, niet andersom. En dan willen de Europeanen ook weten hoeveel tijd ze krijgen om taken over te nemen die nu exclusief door de VS uitgevoerd worden. Amerikaanse mediaberichten dat de VS zelfs zouden overwegen om de positie van de hoogste militaire leider – Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) – over te dragen aan de Europeanen leidden op het hoofdkwartier tot veel commotie. Rutte wilde niet op de kwestie ingaan en onderstreepte dat het een goede traditie is dat de VS de hoogste militaire leider leveren.