Betaalbedrijf Adyen ziet grootste koersdaling sinds beursgang

AEX Adyen heeft het afgelopen halfjaar lagere winstmarges genoteerd dan beleggers gewend zijn. Dat komt hoofdzakelijk doordat het bedrijf veel personeel blijft werven.
Het hoofdkantoor van Adyen aan het Rokin te Amsterdam.
Het hoofdkantoor van Adyen aan het Rokin te Amsterdam. Foto Ramon van Flymen/ANP

Betalingsverwerker Adyen zag donderdag zijn grootste koersval sinds de beursgang in 2018, na publicatie van teleurstellende halfjaarcijfers. Het aandeel stond donderdagmiddag meer dan 27 procent lager dan een dag eerder. Dat is het grootste dagverlies ooit voor het bedrijf, dat sinds 2018 op de Amsterdamse beurs genoteerd staat. Zelfs een korte handelsonderbreking aan het begin van de middag kon de vrije val van het aandeel niet stoppen. Volgens beleggers was het bedrijf woensdag nog 45 miljard euro waard, daar is donderdag vlak na het middaguur zo’n twaalf miljard euro van verdwenen.

Adyen handelt transacties af voor grote bedrijven als McDonald’s, H&M en Uber. In 2018 verliet veilingsite eBay PayPal ten faveure van Adyen. In 2022 was Adyen nog 96ste op de lijst van waardevolste merk ter wereld. Hoge verwachtingen dus, die lange tijd ook werden waargemaakt. Maar het afgelopen halfjaar daalde de winstmarge van Adyen met 16 procent in vergelijking met een jaar eerder – van 59 naar 43 procent. Met de omzet van de fintechonderneming gaat het overigens prima, die steeg in een jaar van 608 naar 739 miljoen euro.

Agressief personeelsbeleid

Dat de marges van Adyen zo’n tik hebben gekregen, komt onder meer doordat het bedrijf aanhoudend agressief personeel blijft werven. Ook verhoogde Adyen de afgelopen tijd de salarissen van het huidige personeel. Het bedrijf zet alles op alles om te blijven groeien. In het afgelopen halfjaar kreeg Adyen er netto 551 fte bij, waarmee het uitkomt op een totaal fulltime personeelsbestand van 3.883.

Nu de rentes stijgen lijkt aan de ongebreidelde groei van de sector (voor nu) een einde te zijn gekomen, en ook het enthousiasme van investeerders is enigszins tanende. Terwijl andere techbedrijven grote delen van hun personeelsbestand de bons geven, zwemt Adyen juist tegen de stroom in met zijn personeelsbeleid. Zo schrapt Microsoft dit jaar 10.000 banen en Google 12.000. Sectorbreed is het aantal ontslagen gestegen met 40 procent in vergelijking met vorig jaar. Sinds het begin van 2021 zijn 405.000 werknemers in de techsector geloosd.

In de aandeelhoudersbrief schrijft Adyen dat het juist nog méér personeel had willen werven, maar zich gehinderd zag door de krappe arbeidsmarkt: „We hadden het team op een hoger tempo willen uitbreiden, maar konden niet genoeg talent van topkwaliteit vinden. We zien nu de impact van een verkoopteam dat niet zo groot is als we ambieerden.” Adyen poogt zijn investeerders gerust te stellen met een lesje bedrijfsvoering: „Investeringen in het team en winst stijgen niet tegelijkertijd. Integendeel, de investering stuwt de winst in de loop van de tijd.”