Bestuurders islamitische scholenstichting Amsterdam krijgen laatste kans om faillissement af te wenden

Het bestuur van de stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) krijgt een laatste kans om een faillissement af te wenden. Het Openbaar Ministerie legde vorige maand een verzoek neer bij de rechtbank in Amsterdam om de bestuurders van de noodlijdende islamitische As-Siddieq-scholen met onmiddellijke ingang te schorsen en te ontslaan, maar de rechtbank wil het bestuur toch nog wat tijd geven. Als de bestuurders op 1 juni het risico op faillissement nog niet hebben afgewend, dan worden ze alsnog geschorst.

Onder de stichting vallen drie Amsterdamse scholen met in totaal 1.100 leerlingen en tweehonderd medewerkers. In 2022 kwam de Onderwijsinspectie erachter dat het bestuur — een directeur en vijf bestuursleden — voor bijna 300.000 euro aan onrechtmatige uitgaven had gedaan. Dennis Wiersma, toenmalig minister van Onderwijs (VVD), wilde de bestuurders wegsturen, maar ze bleven zitten. Zijn opvolger Mariëlle Paul (VVD) besloot de stichting daarop stevige financiële maatregelen op te leggen.

Zolang de stichting haar bestuur niet vervangt, ontvangt ze slechts een fractie van de gebruikelijke overheidssubsidies: sinds maart nog slechts 20 procent. Daardoor leven de scholen nu van hun eigen vermogen, en koersen ze met grote snelheid af op een faillissement. Alleen een nieuw bestuur kan dat voorkomen, beargumenteerde het OM, dus moest de rechtbank ingrijpen.

De rechtbank was het donderdag met de redenering van het OM eens, maar besloot de zittende bestuurders een laatste kans te geven. De scholenstichting is namelijk in gesprek met twee kandidaat-bestuurders, en verwacht volgende maand een nieuwe directeur te hebben aangesteld. Als dat lukt, dan hebben de scholen vanaf april met terugwerkende kracht recht op het volledige subsidiebedrag — en is het grootste gevaar dus geweken. Lukt dat niet, dan worden de huidige bestuursleden per 1 juni alsnog geschorst.