Bestseller The Salt Path blijkt deels gebaseerd op onwaarheden

„Een adembenemend uitgangspunt voor een boek”, noemde NRC het plot van bestseller The Salt Path in 2020. „Zeker als je weet dat het niet verzonnen is maar de werkelijke, hopeloze situatie”. Het „waargebeurde” verhaal van twee vijftigers die hun huis in Wales kwijtraken, nadat ze door een goede vriend worden bedrogen, ging in boekvorm wereldwijd al twee miljoen keer over de toonbank en bleek simpelweg te goed om niet te verfilmen. Sinds het najaar van 2024 is de film te zien.

Van de ene op de andere dag belanden Raynor Winn en haar man Moth, beiden in de herfst van hun leven, op straat. Een jeugdvriend van Moth heeft het stel overtuigd in zijn bedrijf te investeren. Als dat bedrijf failliet gaat, en de jeugdvriend Moth vervolgens aansprakelijk weet te stellen in de rechtbank, raken Raynor en hij hun huis kwijt. Met geen rooie cent op zak, besluiten ze een wandeltocht af te leggen langs de ruige Britse kust, waarbij ze op hun tentje zijn aangewezen. En dat allemaal terwijl Moth terminaal ziek is. Tijdens het wandelen hervindt het stel de verbinding met elkaar en met de natuur, en verandert Moth van een geslagen hond met een terminale ziekte weer in de vitale, vindingrijke man die hij voor die pech ooit was. Niet gek dat ook de film, met Gillian Anderson en Jason Isaacs, lovende recensies kreeg.

Maar het blijkt allemaal toch te mooi om waar te zijn, ontdekte het Britse weekblad The Observer, in een zondag verschenen artikel. De omstandigheden waaronder de twee in de financiële problemen komen, liggen in werkelijkheid namelijk heel anders dan in boek en film wordt voorgesteld. Het blad interviewde acht mensen met kennis van de financiële problemen van auteur Sally Walker, zoals Raynor Winn eigenlijk blijkt te heten, en haar man Tim.

‘64.000 pond gestolen’

Volgens The Observer ontfutselde Walker in de jaren 2000 zo’n 64.000 Britse pond van het bedrijf waar ze als boekhouder werkte. Als er aangifte wordt gedaan, slaat ze onder een valse naam op de vlucht en leent ze geld van verre familie. Ze biedt het bedrijf aan al het geld terug te betalen en de juridische kosten te dekken, als het bedrijf geen rechtszaak zou beginnen en de eigenaar een geheimhoudingsovereenkomst tekent. De in 2012 overleden eigenaar van het bedrijf ging daar uiteindelijk mee akkoord, vertelt zijn vrouw nu aan The Observer.

Als het bedrijf van het familielid van wie het stel geld leende failliet gaat, kloppen de schuldeisers aan. De rechter besluit dat als het geld niet betaald wordt, er beslag wordt gelegd op het huis. Zowel Sally als haar man Tim heeft op dat moment geen werk. De twee richten een uitgeverij op. Wie het enige door hen uitgegeven boek direct van de uitgeverij koopt, mag meedoen met een loting met een bijzondere prijs: het huis van het stel in Wales, waarop binnen enkele maanden beslag zal worden gelegd, maar dat laatste vertellen ze er niet bij. Wat met het geld dat de twee hiermee verdienen is gebeurd, is volgens The Observer onduidelijk.

Dit alles laat onverlet dat het tragisch is als een stel vijftigers op straat belandt en gedwongen wordt te wildkamperen. Maar ook dat is niet de hele waarheid. Sinds 2007 bezit het stel een stuk land met een oud vervallen stenen huis in Frankrijk, waar de twee regelmatig in een caravan verbleven, ontdekte The Observer.

Twijfels over ziekte

En de terminale ziekte van Tim Walker (Moth)? Hij zou al achttien jaar leven met Corticobasale degeneratie (CBD), een zeldzame aandoening waarbij delen van de hersenen beschadigen en afsterven, enigszins vergelijkbaar met Parkinson. Vaak verliezen patiënten de controle over ledematen, hun spraak en krijgen ze uiteindelijk dementie. Bij diagnose is de levensverwachting zes tot acht jaar. Walker lijkt geen zichtbare symptomen te ondervinden. Negen neurologen en onderzoekers die The Observer sprak, zijn ook over dit deel van het verhaal daarom sceptisch.

De lange wandelingen lans de Britse kust zouden de symptomen doen verdwijnen. Wonderbaarlijk, erkent ook Sally Walker in de boeken. Neurologen zeggen dat er aan het in de boeken en interviews met het stel beschreven ziektebeeld „een luchtje zit”, al zijn medische wonderen niet onmogelijk. Een goed doel dat zich richt op de ziekte haalde na vragen van The Observer een filmpje met Tim Walker offline.



Delen