Bestand wekt hoop in Gaza, maar ‘zal niet veel betekenen voor de Palestijnen’

Op de eerste dag van het fragiele bestand tussen Israël en Hezbollah, was een staakt-het-vuren in Gaza nog altijd ver weg. Daar werden woensdag zeker vijftien mensen gedood door Israëlische luchtaanvallen. Bij een luchtaanval op de al-Tabin school in Gaza-Stad, waar ontheemden schuilden, vielen twaalf doden.

Maar het nieuws over het bestand in Libanon stemde Palestijnen in Gaza ook hoopvol. „Toen ik over de wapenstilstand hoorde, voelde ik een mix van vreugde en pijn”, zegt Khansa Mahmoud Yaseen (47), die ontheemd is in Deir al-Balah in de centrale Gazastrook. „Ik vroeg me af: zou het hierna onze beurt zijn?”

De 34-jarige Mohammed Ahmed al-Ashi, die in een tent in de kuststrook al-Mawasi verblijft, volgde via sociale media de beelden van Libanezen die terugkeren naar hun huizen. „Toen ik de hoop in hun ogen zag, stelde ik me onze terugkeer naar Noord-Gaza voor. Ondanks alles heb ik de hoop niet verloren.”

Toen ik over de wapenstilstand hoorde, voelde ik een mix van vreugde en pijn

Khansa Mahmoud Yaseen
ontheemde Palestijn

Ook Yaseen volgde de beelden van terugkerende ontheemden in Libanon. „De vreugde van de Libanezen vandaag, is ook onze vreugde. In Gaza begrijpen we de betekenis van ontheemding, en het verlangen naar iedere hoek van je huis, zelfs als dat nog maar bestaat uit muren en stof.”

Geen kalmte

Palestijnse leiders spraken woensdag de hoop uit dat op het akkoord tussen Israël en Libanon ook een staakt-het-vuren in Gaza zal volgen. Hamas-functionaris Sami Abu Zuhri zei tegen persbureau Reuters dat de groep begrijpt dat Libanon en Hezbollah het recht hebben om een akkoord te sluiten om het Libanese volk te beschermen, en hoopt dat dit akkoord een opmaat vormt tot een staakt-het-vuren in Gaza.

De Palestijnse politicus Mustafa Barghouti benadrukte dat er zonder een einde aan de oorlog in Gaza geen kalmte in de regio zal zijn: „De oorlog tussen Israël en Libanon [was] een neveneffect van het voornaamste probleem, de Israëlische genocidale oorlog tegen Gaza en de voortzetting van de illegale Israëlische bezetting van Palestijns land.”


Lees ook

De wapenstilstand in Libanon lijkt stand te houden

De ravage in Zuid-Libanon is groot. Nu een staakt-het-vuren van kracht is, keren ontheemden terug naar hun huizen in Zuid-Libanon, of wat daar van over is.

Een week geleden spraken de VS nog een veto uit tegen een resolutie in de VN-Veiligheidsraad voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. De Amerikaanse president Joe Biden, die er op de valreep voor het einde van zijn termijn toch nog een bestand uitsleepte tussen Israël en Hezbollah, zei woensdag dat hij hoopt dat de tijdelijke wapenstilstand ook zal leiden tot een akkoord in Gaza.

Maar een vergelijkbaar akkoord in Gaza is onwaarschijnlijk, denkt Tahani Mustafa, Palestina-analist voor de International Crisis Group. „Dit akkoord zal niet veel betekenen voor Palestijnen in Gaza, of het lijden verlichten. Israël zal zijn campagne in Gaza niet terugschroeven. Sterker, het akkoord stelt Israël in staat om daar nog meer middelen in te zetten.”

Dit akkoord zal niet veel betekenen voor Palestijnen in Gaza, of het lijden verlichten

Tahani Mustafa
Palestina-analist voor de International Crisis Group

Daarnaast zijn er fundamentele verschillen tussen Gaza en Libanon, benadrukt Mustafa. „Gaza is geen soevereine staat, maar bezet gebied, gecontroleerd door Israël. In Libanon heeft het niet dezelfde invloed, en kan het geen grenzen, water of elektriciteit afsluiten zoals het in Gaza heeft gedaan. Bovendien kan Israël zeggen dat er geen Palestijnse entiteit is om mee te onderhandelen: de Palestijnse Autoriteit wordt door Israël ondermijnd, en Hamas wordt gezien als een terreurorganisatie.”

Onderhandeling gestrand

Het laatste en enige akkoord in de Gaza-oorlog was eind november vorig jaar. Een tijdelijk staakt-het-vuren ging toen samen met een gevangenenruil tussen Israël en Hamas. Sindsdien zijn maandenlange indirecte onderhandelingen tussen Israël en Hamas steeds gestrand. Het was daarbij duidelijk dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet gebaat is bij een akkoord met Hamas vanwege zijn politieke positie en de corruptiezaken die er tegen hem lopen.

Volgens Mustafa is een gevolg van het akkoord met Hezbollah dat er minder regionale druk op Israël wordt uitgeoefend voor een staakt-het-vuren in Gaza middels ‘afschrikking’. „Dat was tenminste de logica die Hezbollah hanteerde toen het de aanvallen op Israëls noorden begon. Nu die druk er niet meer is, heeft Israël meer vrij spel in Gaza.”

Voor Palestijnen is het Israël-Hezbollah bestand „bitterzoet”, denkt Mustafa. „Niemand wil dat Libanon een verlengstuk wordt van het lijden in Gaza. Maar het betekent ook dat er minder regionale druk op Israël is om de aanvallen op Gaza te stoppen.”


Lees ook

Verzwakt Hezbollah wacht hervorming na bestand op Israëlische voorwaarden

Libanezen vieren het bestand tussen Israël en Hezbollah woensdag in Dahiya, de wijk van Beiroet waar Hezbollah sterk is.