Bert Visscher is charmante charlatan in ‘Ripperda’

Recensie Theater

Muziektheater In ‘Ripperda’, de tweede locatievoorstelling van Zummerbühne, speelt cabaretier Bert Visscher een serieuze rol als de 17de-eeuwse oplichter Johan Willem Ripperda. Het stuk is een geslaagde ode aan de verbeelding.

Scène uit de voorstelling ‘Ripperda’ met Bert Visscher en George Tobal.
Scène uit de voorstelling ‘Ripperda’ met Bert Visscher en George Tobal. Foto Reyer Boxem

Ripperda is zo’n praatjesmaker, dat hij zelfs de dood denkt te kunnen misleiden. Als zij bij hem aanklopt, de zeis losjes over de schouder, begint hij meteen te babbelen en probeert hij het tevergeefs op een akkoordje te gooien. Het is een reflex van de excentrieke Groninger, iets waaraan hij gewend is geraakt na een leven vol bluf en fantasie.

Johan Willem Ripperda groeide in de 17de eeuw op als afgegleden adel in het Groningse Winsum, de plek waar nu een voorstelling speelt die zijn naam draagt. Hij had nauwelijks geld of macht, maar wist het – door een hoop gekonkel – toch te schoppen tot ambassadeur in Spanje en generaal van de Marokkaanse sultan. Deze bizarre geschiedenis heeft theatermaker Koos Terpstra, regisseur en schrijver van Ripperda, omgevormd tot een snedig avontuur.

Ripperda blijkt een oplichter die als een windvaan meewaait met zijn eigen belangen. Als hij het koningshuis moet steunen om een positie in Den Haag te krijgen, doet hij dat. Moet hij zich voor een volgende stap tegen de koning keren, is hij plots een Republikein in hart en nieren. Toch krijg je gedurende de voorstelling sympathie voor deze dubieuze man. Dat komt ook door de acteur die hem verpersoonlijkt: komiek Bert Visscher. Deze cabaretier, bekend van zijn drukke shows vol typetjes, laat zich van een serieuze kant zien – al schemert de oer-Visscher door in zijn spel.

Lees ook een interview met Bert Visscher: ‘Het publiek in de steek laten vind ik verschrikkelijk’

Charisma

Visscher heeft het charisma én de acteerkwaliteiten om de excentrieke patjepeeër overtuigend gestalte te geven. Soms buitelen de woorden over elkaar en herken je de warrige tekstbehandeling uit zijn soloshows, maar die haast is nu tekenend voor een personage dat zich onbehouwen door het leven slaat. Je ziet Ripperda’s snoeiharde ambitie om het te maken in de maatschappij, maar ook zijn onzekerheid en een aandoenlijke kant. In scènes met zijn geliefde, gespeeld door Yara Alink, zie je de charlatan als iemand die durft te dromen en die ziet wat anderen (nog) niet zien. Ontroerend is bijvoorbeeld het moment waarop hij zijn fantasieën over hun toekomstige leven als gezin deelt met zijn vrouw. Liggend op het duistere toneel met de sterrenhemel boven hen neemt hij haar mee in zijn verfraaide wereldbeeld vol grote dromen.

Naast een verhaal over (on)eerlijkheid is Ripperda dus tevens een ode aan de verbeelding. Dat spreekt óók uit de fantasievolle vormgeving van Harm Naaijer, waarbij Spaanse sinaasappelboompjes zomaar oppoppen en bloemen uit de aarde schieten. Visueel hoogtepunt is een hemelpoort-achtige gevaarte van hout, dat achter op het toneel staat. Als de schemering valt, schieten lichtstralen over dit gewelf.

Het bombast uit Ripperda’s fantasiewereld klinkt ook door in de composities van Reinout Douma, die live worden uitgevoerd door een orkest en een 30-koppig koor. De vol-klassieke klanken van de snaarinstrumenten en blazers geven de performance een indrukwekkende, bijna filmische soundtrack.

Ripperda heeft alles wat je van locatietheater wenst: het stuk boeit en verrast; heeft zeggingskracht en is komisch. Daarbij is de locatie, op wierde Maarhuizen, prachtig. Het podium staat boven een watertje, waar de kikkers lustig kwaken, en wordt omzoomd door bomenrijen. Zo heeft producent Zummerbühne, die jaarlijks een locatievoorstelling maakt in Groningen, het opnieuw voor elkaar: na debuut Hollands Hoop is ook Ripperda een waar locatietheater-feestje.