Berlusconi’s palazzo in Rome is nu hoofdkwartier van wereldpers

Dat Silvio Berlusconi tijdens zijn politieke carrière, viermaal als premier van Italië en tussendoor als oppositieleider, bepaald niet tuk was op internationale media, is nog zacht uitgedrukt. Kritische vragen vond hij irritant en werden volgens hem sowieso gesteld door ‘communisten’ – zijn ultieme scheldwoord.

Het lot kan ironisch zijn. De buitenlandse persvereniging in Rome, die meer dan twintig jaar kantoor hield in een gebouw nabij de Trevi-fontein maar op zoek moest naar een andere plek omdat een buitenlands investeringsfonds er een luxehotel van wil maken, is eind maart uitgerekend verhuisd naar Palazzo Grazioli. Heel Rome kent dat pand als het zestiende-eeuwse stulpje dat 25 jaar lang de residentie was van de vorig jaar overleden Berlusconi.

„Toen ik hardop vroeg of Palazzo Grazioli een optie voor ons zou zijn, maakte ik eigenlijk een grap”, vertelt Gustav Hofer, correspondent voor tv-zender Arte en lid van de uittredende raad van bestuur van de persvereniging. „We hadden al veertien gebouwen in Rome bezocht, en altijd mankeerde er wel wat aan. De ruimte was te klein, ofwel net te groot, of het was niet mogelijk om er een bar en restaurant in onder te brengen, toch essentieel bij een co-workingplek van journalisten.”

Palazzo Grazioli bleek uitermate geschikt: centraal gelegen bij de politieke instellingen, in het hart van Rome, 1.600 vierkante meter groot, met twee conferentiezalen, en ruimte voor een koffiehoek, bar en restaurant. Toen Hofer voor het eerst het gebouw bezocht, hing de geest van Berlusconi volgens hem nog in het gebouw.

„Berlusconi had, net zoals wij nu, de hele piano nobile, de eerste verdieping, afgehuurd. Maar het gebouw had een opfrisbeurt nodig.” In de kamers lag een oubollige roze vloerbedekking, en in de gang stonden rode fluwelen stoeltjes in nep-Versailles-stijl. „Je kreeg kortom niet het gevoel dat hier een van de rijkste en meest succesvolle mannen van Italië had gewoond. Het was meer ingericht op basis van status dan van smaak”, blikt Hofer terug.


Lees ook
deze necrologie van Berlusconi (1936-2023)

In februari 2021 arriveerde Silvio Berlusconi als leider van Forza Italia bij het Italiaanse parlement voor overleg over de kabinetsformatie van beoogd premier Mario Draghi.

Mussolini

De internationale persvereniging is een ontmoetingsplaats en werkplek voor buitenlandse correspondenten in Rome, waar ook frequent persconferenties worden gehouden. De vereniging werd opgericht in 1912 en telt inmiddels meer dan driehonderd betalende leden. Het begon met samen werken in een koffiehuis, maar in de jaren dertig stelde de fascistische dictator Benito Mussolini de buitenlandse pers een gebouw ter beschikking, een manier om de media te kunnen controleren.

De Italiaanse overheid betaalt nog steeds de huur. Verwacht de regering dan iets in ruil? Helemaal niet, zegt Hofer. Maar een plek hebben van waaruit een wereldwijd publiek wordt geïnformeerd over het politieke, economische en culturele reilen en zeilen in Italië, is voor iedereen nuttig. „Giorgia Meloni staat hierbuiten, en heeft nog nooit een persconferentie bij ons willen houden”, zegt Hofer. De moeilijkste jaren, toen de overheidsfondsen zelfs ter discussie werden gesteld, waren overigens tijdens het bewind van de centrumlinkse premier Matteo Renzi.

buitenlandse persvereniging in RomeGustav Hofer Het was meer ingericht op basis van status dan van smaak

Architect Serena Mignatti gaf het gebouw een grondige opknapbeurt. De gedeelde werkkamers van de journalisten hebben nu een nieuwe houten vloer en zijn ingericht met strak, wit kantoormeubilair. De buitenlandse correspondenten werken onder een indrukwekkende hemel van levendige fresco’s.

Na enige tijd vergeten ze vast dat hun nieuwe werkplek ooit Berlusconi’s werkkamer of slaapkamer was – met een versterkte deur en met ramen van kogelwerend glas – of dat ze het toilet gebruiken in de badkamer die werd vereeuwigd in de spiegelselfies van deelneemsters aan Berlusconi’s bunga-bunga-feestjes. Maar wat vooralsnog wél nog zorgt voor fascinatie en enige hilariteit, is Palazzo Grazioli’s geheime deur – handig verstopt achter een op maat gemaakte boekenkast.