Benoeming Hoekstra als Eurocommissaris voor klimaat is vrijwel rond

Europees Parlement De milieucommissie van het Europees Parlement heeft woensdagochtend ingestemd met de voordracht van Wopke Hoekstra als EU-commissaris, nadat hij extra schriftelijke vragen had beantwoord. Donderdag moet het voltallige parlement nog instemmen.

Wopke Hoekstra tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement, afgelopen maandag.
Wopke Hoekstra tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement, afgelopen maandag. Foto Julien Warnand/EPA

Wopke Hoekstra heeft zijn klimaatexamen voor de milieucommissie van het Europees Parlement met succes afgelegd. Daarmee is zijn benoeming vrijwel rond. Donderdag stemt het voltallige parlement nog over zijn voordracht tot Europees Commissaris voor klimaat.

Hoekstra werd maandagavond tijdens een urenlange hoorzitting ondervraagd over zijn plannen. Hij deed toen een aantal ‘groene’ beloftes die met name linkse en groene parlementariërs graag hoorden. Maar, vroeg men zich af, waren het geen loze beloften van een man die zegt wat zijn publiek wil horen? Dinsdagavond kreeg hij daarom nog een aantal schriftelijke vragen, die hij woensdagochtend om zeven uur moest inleveren. Hij moest daarin precies aangeven hoe hij dacht zijn beloftes te verwezenlijken.

De CDA’er Hoekstra had al langer de steun van de liberalen en de christen-democraten. Na bestudering van zijn antwoorden gingen ook de groenen en de sociaal-democraten akkoord.

Topprioriteit

Bas Eickhout, klimaatspecialist van GroenLinks: „Het mag duidelijk zijn: we hadden twijfels over de geloofwaardigheid van de groene woorden tijdens het verhoor. Nu deze beloftes zwart-op-wit staan is het duidelijk dat voor de Commissie de Green Deal een topprioriteit blijft, en dat is cruciaal.”

Lees ook dit artikel over de hoorzitting van Hoekstra

De Green Deal omvat alle groene maatregelen van de Europese Commissie oner leiding van Ursula von der Leyen en waren de verantwoordelijkheid van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. De coördinatie van alle groene maatregelen wordt overgenomen door de Slowaak Maros Sefcovic, wiens benoeming woensdag ook groen licht kreeg van de milieucommissie.

Hoekstra krijgt twee belangrijke taken. Hij moet het klimaatdoel voor de EU voor 2040 vaststellen. In de hoorzitting zei hij dat de Unie tegen die tijd de CO2 uitstoot met 90 procent verminderd moet hebben. Daarnaast vertegenwoordigt hij de EU op de belangrijke VN-klimaattop in Dubai eind november. De functie eindigt komend voorjaar met de Europese Verkiezingen en de daarop volgende benoeming van een nieuwe Europese Commissie.