Bemoeienis met uitslag in 2020 blijft Trump-loyalisten juridisch achtervolgen

De bemoeienis van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump met de uitslag van de door hem verloren verkiezingen van 2020, heeft woensdag tot een nieuwe strafzaak geleid. Een grand jury in Arizona keurde aanklachten goed tegen achttien personen die namens Trump de stembuszege van Joe Biden zouden hebben willen terugdraaien in de westelijke staat. De ex-president zelf is geen verdachte in de zaak en wordt in de tenlastelegging aangeduid als „niet-aangeklaagde medesamenzweerder”.

De zaak in Arizona draait om het plan van Trumps team om in de nasleep van de verkiezingen Bidens uitverkiezing nog te saboteren via het Electoral College. In het getrapte Amerikaanse kiesstelsel wijzen 538 electors (kiesmannen) namens de vijftig staten formeel de president aan, waarna Huis en Senaat die keuze in een gezamenlijke zitting bevestigen. In een handvol staten waar Trump nipt verloor, stelden zijn juristen een ‘alternatieve’ lijst met kiesmannen op die de winst toch aan hem moesten gunnen. Ze deden dit met het excuus dat er aanwijzingen zouden zijn voor verkiezingsfraude.

Die bewering was in de weken ervoor echter al door meerdere rechters verworpen en het Congres negeerde de lijsten met ‘nep-kiesmannen’ dan ook. In de nacht van 6 op 7 januari 2021 – na enige uren uitstel wegens de door Trump geëntameerde Capitool-bestorming – maakten Huis en Senaat Bidens winst alsnog definitief.

Meer zaken elders in het land

De elf Republikeinen die zich half december 2020 bereid toonden om als Arizona’s kiesmannen op Trump te stemmen, worden nu vervolgd wegens veronderstelde samenzwering, fraude en vervalsing. Onder de zeven overige aangeklaagde verdachten zijn Trumps advocaten Rudy Giuliani en John Eastman, en toenmalig stafchef Mark Meadows.

Deze laatste drie Trump-loyalisten spelen ook een belangrijke rol in twee zaken die elders in het land zijn geopend tegen de ex-president en diens entourage wegens hun pogingen zijn verlies nog ongedaan te maken. Een federale zaak in de hoofdstad Washington werd vorig jaar augustus aangebracht door speciaal aanklager Jack Smith. Een tweede speelt in Atlanta, in de staat Georgia, waar hoofdofficier van justitie Fani Willis de ex-president en achttien medeverdachten enkele weken na Smith aanklaagde. Ook in deze zuidelijke staat worden daarbij drie nep-kiesmannen vervolgd.

Justitie in Michigan diende afgelopen juli bovendien aanklachten in tegen zestien Republikeinen die als Trumps kiesmannen wilden figureren ondanks Bidens winst in de midwestelijke staat. Een van de verdachten werkt nu mee met justitie, terwijl de andere vijftien hebben verklaard onschuldig te zijn. Ook in Arizona’s buurstaat Nevada keurde een grand jury afgelopen december een aanklacht goed tegen zes Republikeinen die hun handtekening zetten als ‘fake electors’. Beide zaken moeten nog voorkomen. (AP)


Lees ook
Trump in de beklaagdenbank: zo staan zijn strafzaken ervoor

Oud-president Donald Trump zal zich in vier strafzaken moeten verdedigen tegen beschuldigen van misdrijven die hij voor, tijdens en na zijn presidentschap zou hebben gepleegd.