Belgische sprinter Philipsen wint derde etappe in Tour de France

Wielrennen In de eerste massasprint van deze editie van de Tour de France werd Jasper Philipsen goed afgezet door zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel. De Brit Adam Yates behoudt de leiding in het algemeen klassement en start dinsdag in de gele trui.
Jasper Philipsen kwam na 193,5 kilometer in de Zuid-Franse stad Bayonne als eerste over de streep.
Jasper Philipsen kwam na 193,5 kilometer in de Zuid-Franse stad Bayonne als eerste over de streep. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

Jasper Philipsen heeft de derde etappe van de Tour de France gewonnen. De Belgische wielrenner van Alpecin-Deceuninck kwam na ruim 193 kilometer als eerste over de streep in een massasprint, de eerste in deze editie van de Tour. Hij werd voor de finish afgezet door onder anderen zijn Nederlandse ploeggenoot Mathieu van der Poel, die de sprint voor hem aantrok. Philipsen kon het voorwerk afmaken en finishte voor de Duitser Phil Bauhaus en Australiër Caleb Ewan. Philipsens landgenoot Wout van Aert werd ingesloten aan het eind van de sprint en eindigde als vijfde.

Na een strijd bergop tussen de klassementsrenners in de eerste twee etappes deed het peloton het in de derde etappe rustig aan. Neilson Powless en Laurent Pichon waagden een vroege ontsnapping, maar hun voorsprong werd geen moment groot genoeg om weg te blijven. In het peloton deden de sprintersploegen hun werk om de voorsprong niet te ver op te laten lopen. Vanuit het Spaanse deel van Baskenland reed Pichon alleen de Franse grens over. Daar werd hij op 37 kilometer van de streep teruggehaald en koerste het peloton af op een onvermijdelijke massasprint.

De vierde etappe van dinsdag 4 juli

In aanloop naar de sprint, die met meer dan 70 kilometer per uur werd aangetrokken, deed de Alpecin-Deceuninck-ploeg het voorwerk het best, waardoor de 25-jarige Philipsen zijn derde etappewinst in de Ronde van Frankrijk in zijn carrière behaalde. De Nederlandse sprinters kwamen er niet aan te pas. Fabio Jakobsen werd vierde, Dylan Groenewegen achtste.

In het algemeen klassement behoudt de Brit Adam Yates de gele trui, op zes seconden van de Sloveen Tadej Pogacar en zijn tweelingbroer Simon, die hij in de eerste etappe klopte. De Fransman Victor Lafay staat vierde in het algemeen klassement en mag dinsdag als leider van het puntenklassement in de groene trui starten. Neilson Powless verdedigde zijn bolletjestrui voor beste klimmer, die hij al vanaf de eerste etappe in bezit heeft.

Dinsdag rijdt het peloton in een volgende vlakke etappe vanuit de plaats Dax oostwaarts richting Nogaro. Daar hopen de sprinters opnieuw met elkaar om dagsucces te strijden. Een van de kanshebbers is de 38-jarige Brit Cavendish. Hij hoopt zijn 35ste etappe in de Tour te winnen. Daarmee zou hij het record van meeste etappezeges op zijn naam krijgen. Nu moet hij dat nog delen met de Belgische wielerlegende Eddy Merckx.

Lees ook deze reportage van sportredacteur Sam de Voogt: Spaanse renners behalen ook geen Tour-succes in eigen land