Beleggers willen klimaatacties bij aandeelhoudersvergaderingen aan banden leggen

Aandeelhoudersvergadering Grote beleggers vinden dat klimaatactivisten tijdens vergaderingen vaker een maximale spreektijd moeten krijgen of dat een maximumtijd moet worden ingesteld voor bepaalde onderwerpen.
Demonstranten voeren actie bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize.
Demonstranten voeren actie bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Foto Koen van Weel/ANP

Institutionele beleggers vinden dat aandeelhoudersvergaderingen strakker moeten verlopen. Belangenbehartiger Eumedion concludeert zondag in een evaluatie van de vergaderingen in 2023 dat die te vaak werden verstoord door klimaatactivisten. „Het was een nogal chaotisch aandeelhoudersvergadering-seizoen”, stelt het rapport.

Lees ook: Klimaatactivisten kopen aandelen bij bedrijven. Niet voor invloed, maar om één vraag te stellen

Eumedion, dat grote beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen vertegenwoordigt, wil dat de president-commissaris de aandeelhoudersvergadering strenger gaat leiden. Zo moeten aandeelhouders vaker een maximale spreektijd krijgen of moet een maximumtijd worden ingesteld voor bepaalde onderwerpen. Volgens de belangenvertegenwoordiger zorgde de inmenging van klimaatpartijen voor lange vergaderingen en het beperkt kunnen bespreken van ander onderwerpen dan het klimaatbeleid. Eumedion zegt dat de „bredere belangstelling” van klimaatactivisten welkom is, maar alleen als ze „de vergaderorde respecteren en voldoende ruimte laten aan andere vergaderbezoekers om aan het debat deel te nemen.”

In de eerste helft van dit jaar voerden klimaatactivisten onder andere actie bij de aandeelhoudersvergaderingen van Ahold Delhaize, ING Groep, Unilever en Shell. Door één aandeel te kopen mag iemand al vragen stellen tijdens een aandeelhoudersvergadering. Demonstranten eisten aandacht op voor de milieu-impact van deze bedrijven, omdat ze vinden dat het bestuur niet genoeg doet om te verduurzamen. Bij Ahold Delhaize – het moederbedrijf van Albert Heijn – stelden activisten bijvoorbeeld steeds dezelfde vraag over het doel om de CO2-uitstoot te reduceren, totdat een antwoord zou worden gegeven.