‘Beetlejuice Beetlejuice’: Tim Burton vindt zijn mojo terug

Liefdeswerk noemde Tim Burton Beetlejuice Beetlejuice vorige week bij de première op het Lido van Venetië. Het betreft een sequel op de (bijna) gelijknamige ‘gothic comedy’ waarmee de regisseur in 1988 doorbrak.

Burton was de lol van filmen kwijt sinds zijn even virtuoze als zielloze remake van Dumbo voor Disney in 2019. Tijdens zijn in Roemenië opgenomen serie Wednesday – over het sinistere dochtertje uit de Addams Family – begreep hij dat het aan hem lag, dat hij een controlfreak was geworden. Burton: „Wandelen in Transsylvanië doet wonderen met je.”

Beetlejuice Beetlejuice zou meer in een filmische speeltuin zijn opgenomen, snel en slordig, met ruimte voor improvisatie en met tastbare effecten zonder veel digitale post-productie. „Ik ga geen Oscar voor special effects winnen”, aldus Burton.

Je gelooft hem na het zien van deze vrolijke, aanstekelijke komedie; dit is geen verdwaalde regisseur die verkrampt teruggrijpt op een oude hit. Wel ligt het voor de hand dat Tim Burton zijn mojo terugvond bij Beetlejuice. Het was de eerste speelfilm met een werkelijke Tim Burton-signatuur: een ‘cute gothic’-komedie vol knutseleffecten en citaten uit de antieke B-horror die hij als kind op tv zag. Het was het begin van een zegenreeks: twee Batmanfilms, Edward Scissorhands en Ed Wood volgden.

Huis met brave spoken

Uiteraard had Beetlejuice een marginale freak in de hoofdrol: de broeierige goth Lydia Deetz (Winona Ryder) die met haar snobistische moeder en sukkelige pa naar het dorpje Wind River verhuist, in wat een spookhuis blijkt het zijn. De residerende spoken, een braaf echtpaar, huren de demon Beetlejuice (Michael Keaton) in als ‘bio-exorcist’ die de irritante familie Deetz uit huis moet pesten, maar hij laat zijn oog vallen op Lydia.

Lydia heeft nu, 36 jaar na dato, een spookhuisshow op televisie en een nukkige dochter, Astrid, die niet in geesten gelooft, en zeker niet dat driemaal hardop ‘Beetlejuice’ zeggen een bio-exorcist oproept. Hij wil nog steeds met Lydia trouwen en lijkt een betere partij dan slijmbal en tv-producer Rory (Justin Theroux) die haar manipuleert met new-agegezwam en xanax. Beetlejuice zelf wordt gestalkt door zijn wrokkige bruid Delores (Monica Bellucci), die hij ooit in stukken hakte: zij zet zichzelf met een nietpistool in elkaar, begeleid door de Bee Gees.

Beetlejuice Beetlejuice is een frisse reeks sketches: een Italiaans gesproken flashback van oude Mario Bava-horror, Beetlejuice die als therapeut ‘spill your guts’ al te letterlijk neemt. Het dodenrijk blijkt opnieuw een bureaucratisch domein uit Dr. Caligari vol verminkte overledenen: een gehalveerde surfer, een door haar eigen katten opgesmikkeld kattenvrouwtje.

Valluik richting hel

De muziek komt grotendeels uit zijn eigen ‘pathetische’ playlists, bekende Burton op het Lido, met Mazzy Star en Sigur Rós. Plot lijkt een bijgedachte: een schurk die de verwikkelingen een half uur drijft, tuimelt plots door een valluik richting hel als de film een andere hoek omslaat. Het zichzelf citeren – onvermijdelijk in een sequel – doet Burton heel inventief.

Gezellig griezelen voor het hele gezin dus, met Beetlejuice eens te meer als clown en ‘trickster’ die ontregelt in dienst van de waarheid. Willem Dafoe voelt licht overbodig als spookinspecteur Wolf Jackson met zijn ‘ghoul squad’, maar in deze probeerselfilm gebeurt zoveel leuks dat je meligheid – denk ook aan een Soul Train die funky richting hemel tuft – met een glimlach over je heen laat spoelen.


Lees ook

een profiel van Tim Burton, zelfverklaarde misfit

Michael Keaton (midden) speelt weer de legendarische bio-exorcist in ‘Beetlejuice Beetlejuice’.